Free

Епоха слави і надії

Text
Mark as finished
Font:Smaller АаLarger Aa

– Голова, напевно, може крутитися, але впевнений, що це допоможе. – Агіас сидів на сходинці з другом на руках.

–Так я, ще не помер? – Запитав Дітар і почухав місце навколо рани. Оніміння від живота піднімалося до грудей, а разом з ним приємне розслаблення. Одна пелюстка, просочена кров'ю, злетіла з – під сорочки Дітара на руку. Вона прикрила собою татуювання чотирьох цифр. Коли чернець його струсив – то звернув увагу, що і татуювання зникло. А це означало, що він зцілюється.

До них підбігла Тарсіша:

– Ні – ні, мій любий, ти живіший за всіх живих. – Дівчина обійняла його. – І саме для того, щоб так залишалося і надалі, нам треба поговорити з Авраалом.

Дітару ставало легше, і через кілька хвилин, він спробував піднятися. Поруч йшов Ханой. В нього не було ні зброї, ні охорони. Він йшов, як гідний Цар і Переможець, що не має страху. Небезпеки більше не було. В нього був голий торс, а на спині можна було бачити татуювання "Страху немає".

– Йти можеш? – Запитав Ханой, подивившись на Дітара зверхи до низу.

– Звичайно можу, як тут не піти! Якщо сам Цар мені говорить йти! – Гордо вимовив Дітар, хоча слабкість в ногах, ще була.

– Це добре, я проведу. – Ханой простягнув йому свою руку і додав. – Ми ж з тобою друзі. – Чарівна посмішка блиснула на обличчі Царя, і чернець взяв його за руку.

Дітару знадобилися всі сили, щоб встати. Опинившись на ногах, він пішов за Ханоєм. Десять метрів вгору по сходинках привели його до місця. Біля входу в храм стояла Іраель:

– Нісан Дітар, вітаю вас з перемогою.

Всі були вражені, почувши ці слова. Ченці зупинилися, утворюючи натовп на невеликому майданчику біля входу.

– Ти щось плутаєш. – Відповів їй Дітар, простягнувши один синій бутон, який був у його крові.

Її улюблені квіти. Символ любові – в краплях символу смерті.

– Нісан Дітар? – Запитала вона, хоча на питання, це походило в останню чергу.

Дітар просто не знав, що йому робити, але навіть погляд цієї строгої дівчини підпорядковував своїй волі і позбавляв будь – якої можливості чинити опір.

– Іраель, він же тобі вже відповів! – Втрутилася Тарсіша, намагаючись захистити і без того змученого чоловіка. – Скажи краще, де Авраал?

– Нісан. – Говорила дівчина, ніби пробувала цей статус на смак. – Останній раз, коли я його бачила, він слухав гімн ДаАрії і спілкувався з титанами. Авраал обрал тебе наступним нісаном.

– Спілкувався? Вірно? – З благанням запитав здивований Дітар у строгої дівчини, відчуваючи, як все його нутро завмерло в очікуванні відповіді на це начебто просте питання.

Іраель мовчазно кивнула і зайшла в середину храма.

Герої підійшли до сплячих гігантів. Біля них, на підлозі лежав Авраал. Поряд з ним були служителі храму. Вони оточували ченця і тримали в руках свічки.

– Мабуть він вирішив залишитися тут. – Сказав Ханой, підійшовши ближче до старого. Дітар встав поруч і дивився на обличчя Авраала.

– Він живий? – Запитав чернець.

– Вони всі живі. – Відповів Цар. – Вони доторкнулися до таємниці вічності.

Позаду них почувся шум і Дітар обернувся. Всі ченці опустилися перед ним на одне коліно, на знак поваги.

– Вітаємо тебе, Нісан Дітар. – Вимовили ченці в один голос.

– Зачекайте. – Запанікував чернець. – Що ви…?

Ханой торкнувся Дітара і той подивився на нього.

– Я ввіряю тобі Братство, Дітар. – Сказав він. – Ти гідний.

– Але я навіть… – Намагався щось сказати чернець.

– Прийми це ні, як нагороду, а як місію. Я вірю, що ти впораєшся.

Дітар оглянув своїх друзів. Вони всі схилили голови перед ним, новим Главою Братства.

– Я Нісан. – Припустив у своїй голові чернець. – Чому Авраал так зробив? Чому пішов?

Він намагався заспокоїти себе і знайти причину того, що відбувається. Він закрив очі і зробив кілька вдихів. Поки він стояв нерухомо, на його плечі звалився новий тягар. Ханой надів на нього мантію Авраала. Чернець розплющив очі. Ченці постали перед ним, дивлячись йому в очі. Нісан Дітар провів свій погляд по кожному і зупинився на останньому. Останнім був Агіас. Він посміхався ширше за всіх. Дітар теж не зміг стримати посмішку. Тепер він був Глава Братства. Тепер він став батьком кожному ченцеві і захисником Братства.

– Я хочу повернутися. – Сказав Дітар.

– Якщо ти підеш, – відповів йому Ханой, – ти зрозумієш, там багато чого змінилося. Скільки минуло, як ти думаєш часу, як ти прийшов сюди?

– Близько трьох днів.

– Близько 30 років, – завірив його Ханой, – стільки, пройшло відколи ти попав у Підземний Світ. Час не торкнувся вас, і кожен зберіг свій вік, але вгорі воно йшло, як і раніше.

– Ти пробув там так довго, але залишився молодим, як і раніше? – Запитав Дітар, і почав роздумувати про стан "соматі".

– Так, зовні, але в середині я постарів на сотні років. – Відповів йому Цар.

Вони спустилися вниз, Дітар підійшов до ченців. Вони одразу кинулися його обіймати. Він був такий молодий, але вже став Нісаном. Одночасно він був їх кращим другом і наставником. Він взяв за руку Тасішу і більше не збирався відпускати.

– Ми повернемося додому. – Сказав він їй.

– Знаю. – Відповіла дівчина.

– Ти впевнений, що хочеш відвести Братство назад? – Запитав його Цар.

– Так. – Твердо вирішив чернець.

– Якщо ти звідси підеш, то ніколи більше я тебе не побачу, мій друг.

– Значить почуєш про мене. – Посміхнувся Дітар, будучи наполегливіше. – Ми йдемо. Наше місце там.

Слова Ханоя були просякнуті батьківською любов'ю і опікою. Він був засновником Братства і вчителем всіх ченців, але тепер він став і гарним другом для кожного.

– Тоді я дам вам найшвидших коней, щоб ви не втрачали часу, і швидко дісталися до Кайлос.

– Дякую мій Цар. – Вклонився Дітар.

– Сатана мертвий, а Ануш я все одно не відпустив. Я люблю її. Я відновлю кораблі, і знову вирушу на той берег. Я буду шукати відповіді на свої запитання.

– В чому тривога?

– Хочу її повернути. Мені треба розібратися, що таке "реінкарнація".

– Якщо я щось дізнаюся, то постараюся залишити підказку, я напишу про це книгу для тебе. – Посміхнувся Дітар і подивився на Тарсішу.

Ханой посміхнувся і пішов до виходу.

– Прощай, Нісан Дітар. – Сказав Цар Світу Злітаючий Дракон Ханой. – Через дві тисячі років мене знову побачать. Можливо, зустріну і твоїх нащадків.

Ханой вийшов за двері, і лише звук його кроків долинав до ченців.

Глава 80

"Ханой завжди переможе зло, а Ануш його благословить".

Заповідь Восьмидесята. Кодекс Братства тибетських ченців.

Знову сонячне світло засліпило очі Братства. Вони вийшли з надр землі, і знайома стежка повела їх додому. Довгий шлях на батьківщину, не такий втомливий, як дорога на чужину. Дітар вів Братство назад у Монастир. Похід зайняв цілий місяць. Ханой забезпечив їх усім необхідним, щоб їх шлях був максимально швидким і безпечним. Провізія, коні, зброя і теплі речі були необхідними у цій подорожі. Братство поверталося додому. Жителі Агарії втомилися від переходів і воєн. Вони мріяли побачити рідну домівку, рідні дерева, траву і хмари над головою, стіни Білокам'яного, дахи будинків Тигрового і широке блакитне озеро за пагорбами. Надія гріла їх серця, не даючи їм замерзнути в холодні ночі. Агарія звала їх. Домівка була близько.

Гірські хребти змінилися пагорбами, а потім рівнинами. Густі ліси і поля були куди прекрасніше, ніж снігові вершини. Знайомі дерева з їх розмашистими кронами, густі ягідні кущі, що росли вздовж стежок і різні птахи, з їх солодким і дзвінким співом.

– Ці дерева були набагато нижчі. – Помітив Агіас.

– Так, а цих сіл тут взагалі не було. – Сказав інший чернець, показавши в бік небосхилу, де виднілося невідоме поселення.

– Скільки часу їм знадобилося, щоб заселити ці місця? – Запитав Агіас.

– Тридцять років. – Спокійно відповів Глава Братства. – Будьте готові побачити багато нового. Світ міг змінитися, і не в кращу сторону.

– Ти думаєш, що Монастир…

– І це теж. – Відповів Дітар. – Ми покидали свій дім не з найприємніших причин. Була війна і хто знає, як все закінчилося.

Загін ченців рухався по широкій дорозі. Різні подорожні і вершники зустрічалися на їх шляху.

– Звідки стільки людей? – Подумав Дітар. – Ці місця були мало кому відомі.

Віз з товаром проїхав повз загін, піднявши пил. Ченці закашлялися.

– Сподіваюся, на місці Монастиря не зробили базар! – Заявив Агіас, прикриваючи рукавом обличчя.

– Або, що гірше! – Підтримав інший чернець.

Глава Братства подивився крізь пил вдалину дороги.

– Краще нехай там буде мертва земля, чим спаплюжена. – Вимовив Дітар і загін пішов слідом за возом.

Дорога ставала жвавою. Поселень і невеликих стоянок, на зразок таверн, ставало більше. Земляна дорога стала кам'яною і привела ченців у Агарію. Це більше не було те маленьке поселення ченців, що ховалося від світу, і було таємним для всіх. На місці озера, через яке Андрогін вів свою армію – розкинулося місто. Тепер, це місце більше не було секретом, зараз воно відкрите для паломництва, і з усього світу люди приїжджають сюди, щоб торкнутися своїми стопами священної землі Агарії.

Навіть бібліотека Шамбала була відкопана і більше не приховувала себе під тоннами землі. Її вікна, вперше за багато років, впустили в свої пустки сонячні промені. Братство повільно ввійшло до міста, оглядаючи все навкруги. Коли вони йшли, селища Тигрове і Білокам'яне більше нагадували руїни, а зараз це процвітаючі міста.

– Як це можливо? Пішов – руїни, повернувся – хороми! – Говорив Агіас і сміявся.

Ченці були раді повернутися додому і побачити його процвітання. Перед ними з'явився один їх духовних центрів всієї Індії.

– Цигани хороші будівельники. – Відмітив Дітар. – Вони зуміли за тридцять років, відновити все, що зруйнував Андрогін і його військо.

 

– І не просто відновити, але і побудувати нове.

Жителі міста обходили загін ченців стороною, поглядаючи на них з цікавістю. Вони пройшли по головній вулиці, вивчаючи нове місто, на місці Агарійського озера. Нові широкі вулиці і великі площі, гарні будівлі, житлові будинки, великі храми і сади.

– Ви звідки, мандрівники? – Почули ченці від перехожих.

– Ми з цих самих місць. – Відповів Дітар. – Нас давно не було і відтоді тут багато чого змінилося. Я Дітар, Глава Братства ченців і захисників Агарії.

Перехожий здивувався, почувши слова ченця. Він окинув його своїм поглядом, бажаючи переконатися, що дійсно його бачить.

– Дітар… – Пробурмотів він. – Згідно з відданнями, батько Авраал багато років тому відвів Братство в безпечне місце – Підземний Світ. Там, де не буває світла, там, де не буває посухи влітку і морозів взимку.

– Ваші віддання не брешуть. – Відповів йому Дітар. – Це місце, про яке ти говориш, – Підземна країна Агарта, в ньому ховається молодість без старості і життя без смерті. Той, що повернувся звідти, буде так само молодий, як і що спустився туди.

Перехожий нічого не відповів на слова Дітара. Він просто відвернувся від нього, визнавши божевільним, і пішов своєю дорогою.

Братство розбрелося по місту у пошуках свого дому і друзів, що залишилися живими. Дітар йшов вглиб поселення, насолоджуючись процвітанням Монастиря. Він почув мелодію, що доносилася з оселі. Ця музика була такою заспокійливою і до болю знайомою. Чернець пішов за звуком і побачив невисокий двоповерховий будинок, з маленьким двориком. Кам'яні стіни тримали дерев'яний дах з ще одним поверхом. Дітар наблизився ближче і зайшов у двір. Підійшовши до дверей, він злегка штовхнув їх, і вони відразу відчинилися. Звук став гучнішим.

– Невже… – Задумливо вимовив чернець і зробив крок в середину.

Мелодія кликала його далі. Чернець пройшов по дому та заглянув в одну з кімнат. Там на ліжку лежав старий, сивий, каліка. Це був Андрогін.

– Берсерки не вбили його? Як він вижив? –Пролетіло в голові Дітара.

Старий лежав, накрившись ковдрою, і грав на дудці. Дітар відразу впізнав її. Це та сопилка, що врятувала їм життя в битві за Білокам'яний. З її допомогою, вдалося викликати величезну кількість тварин на погибель ідусів. Це було диво.

Вони дивилися один на одного. Андрогін впізнав ченця з першого погляду, він же зовсім не змінився. Обоє були в повному здивуванні. Цю зустріч, неможливо було чекати. Тільки зараз Дітар відчув різницю – скільки пройшло часу, поки його не було.

За Дітаром відкрилися двері, і ввійшов ще один старий. Це був циганський Барон Міха. Він неабияк постарів, і стояти на ногах йому допомагала тростина. Його вигляд відразу говорив про те, що він циган, та не простий циган, а Барон. Виблискуючі вишивки на жилеті, довгі лунги і сандалі з дорогої шкіри. Навіть його тростина була з гравіюванням і майстерно вирізаною, фігурною рукояттю. Він подивився на Дітара і відразу признав його. Вони посміхнулися і обнялися. Це була довгоочікувана зустріч. Андрогін перестав грати на сопілці, і прохрипів:

– Цього не може бути.

Міха подивився на нього і той замовк. Циган зберігав життя індусові, тільки для того, що б той мучився.

– Ну що, важко було воювати з найбільшою і могутньою силою Підземного Світу? – Запитав Міха ченця.

Дітар посміхнувся.

– Не знаю, ми ніколи не воювали проти Тибетських ченців. – Відповів Дітар, і вони обоє посміхнулися.

– Ха-ха-ха! – Демонстративно посміявся Андрогін. – Тибетські ченці – ще ті воїни.

Міха підійшов до ліжка, і вдарив своєю тростиною:

– Заткнися, індус. Якщо людина має свою думку – значить, він має свободу. А ти вічний мій раб. Твого слова тут ніхто не запитував.

Андрогін стиснув губи і опустив голову, не сказавши більше ані слова.

– Вийдемо краще на вулицю. – Циган кивнув головою і взявши Дітара під руку, вивів за двері.

Прогулянка по місту продовжилася в компанії старого друга. Дітару не звично було бачити Міху таким старим. І все навкруги здавалося таким новим, але рідним. Старий йшов повільно, переставляючи свою тростину і спираючись на неї, щоб тримати рівновагу. Стук дерева об кам'яне мощення дороги, ритмічно попадав у розмову.

– Андрогін вижив, – розповідав Міха, – Берсерки поламали йому хребет і той не рухався і був без свідомості, ось вони і визнали його мертвим.

– Як ти його знайшов? – Запитав чернець, йдучи поряд із старим.

– Коли ми повернулися в Монастир, тут було все зруйновано. Частина індусів виживала в розвалинах, користуючись нашими припасами і дровами. Їх армія була розбита, а для дороги додому не у всіх знайшлися сили. Серед них був і Андрогін. Вони його підібрали і доглядали за ним.

– Індуси любили свого полководця. – Помітив Дітар.

– Або, навпаки. – Заперечив Міха. – Якщо б любили, то прикінчили б його на місці, а так… – Циган зробив паузу. – …А так він потрапив до мене.

– Що ви з ними зробили?

– Спочатку були сутички, але їх було мало, так що вони здалися зовсім швидко. – Продовжив розповідь старий, крокуючи по вулицях міста. – Ми дозволили їм залишитися. Вони стали корисними робітниками і допомагали на будівництві і відновленні Монастиря. Все ж вони його і зруйнували.

– Кожен платить за свої діяння. – Помітив Дітар.

– Це точно. – Кивнув циган. – Я хоч і маленька людина, але за мною справедливість.

Двоє дійшли до площі, на якій збиралися паломники. Їх було близько ста чоловік. Вони протиснулися повз натовп і повернули в невеликий провулок, намагаючись уникнути шуму і метушні.

– Я так розумію, що ти замість Авраала тепер? – Акуратно запитав старий ченця.

– Той, хто знає – не говорить, той, хто говорить – не знає. – Задумливо відповів Дітар.

Міха посміхнувся відповіді ченця.

– Ти впевнений, що готовий бути Главою Братства?

– Як пахне троянда? – Запитав Дітар. – Розкажи мені про це.

Міха не сказав ні слова. Він знав, але промовчав, адже не було однозначної відповіді. Пройшовши в тиші, кілька хвилин, Міха подумав і відповів:

– Навіть якщо ти не впевнений, то я впевнений, що ти готовий бути Главою Братства!

– Останні тридцять років, для цього Монастиря ти був Главою. -Сказав Дітар. – Ти був кантрі ченцем, і твої заслуги перед Братством дуже великі.

– Я дуже радий, що не підвів вас. – Відповів циган. – Того дня, коли Агіас передав мені мантію, він сказав: "Зроби так, щоб я не пошкодував".

– І ти зробив. – Промовив своє слово Нісан Дітар. – Ніхто не пошкодував. Це було правильне рішення.

Людне місто залишилося позаду. Дітар і Міха йшли за межі міста. Під ногами вже була звичайна земля, а не кам'яний тротуар. Дерев ставало більше, і дихати хотілося глибше. Дітар звернув увагу на сад, до якого вони підійшли. Це був один з садів Монастиря, в якому Міха намагався зібрати різні види рослин. Цей заповідник, як і сам Монастир, служив місцем, де збиралися абсолютно різні народи. В духовному світі немає відмінностей, і це місце стало центром істинної духовності.

Міха не міг не помітити вираз обличчя Дітара, коли вони підійшли до такої краси.

– Повертаючись з Кайласа, ми принесли з собою багато золота. – Пояснював Циганський Барон. – Гори щедро нас обдарували, і я зрозумів, на що ми його повинні витратити.

– Все, що нам дає всесвіт, дає для того, щоб ми поділилися. – Сказав Дітар. – Ті, хто діляться, отримують ще більше, а ті, хто скупилися, залишаться ні з чим. Чим більше береш – тим менше маєш.

Міха, слухаючи слова Дітара, згадував старого Авраала. Той був дуже мудрий і передав свої знання своїм учням. Дивлячись на Дітара, можна було побачити, наскільки добрим учителем був Авраал.

– Я повернув своє золото, що було в Андрогіна. Він був не балакучий спочатку, але я вмію знайти підхід до людей.

– З чого ти розпочав? – Поцікавився чернець.

– Перше ,що ми зробили – відновили те, що було втрачено. Стіни, житлові будинки, казарми. Всім потрібна була безпека, їжа і дах. Я зосередився на цьому. До нас приходили люди і знаходили тут свій дім. Ситі і одягнені, вони, куди кращі працівники, ніж вмираючі з голоду.

– Це точно. Людина не думає про великі справи, коли її шлунок порожній, вона думає про їжу.

– Коли з цим проблем не стало, ми почали відбудовувати сам храм. Спочатку той, що був, а потім побудували і інші. Вівтарі, сади, будинки для ночівлі, з'явилися вже пізніше, коли людей ставало все більше і більше. Вони притягувалися до цього місця, як до магніта. Спочатку я хвилювався, що ми не зможемо прихистити всіх, але ж в результаті… – Міха розкинув руки і окинув місце навкруги.

Дітар подивився уважніше. Куполи храмів були позолоченими. Навкруги росли пишні дерева різних видів. Були і ті, що приносили плоди, які потім роздавали паломникам у храмі. Місце тішило очі і душу.

– Чутки про це місце швидко розліталися. – Знову заговорив Міха. – Настав інший час для Монастиря. Ховатися вже не було від кого, а зберігати таємниці нікому. За останні десять років ми розширили Білокам'яний, тому що число мешканців скоро перевалить за кілька тисяч. За містом є поля, біля озера є млин і кошари. Ми вирощуємо їжу і залишається навіть на продаж, що допомагає сусіднім поселенням розвиватися. Я мрію, що б кожен в цій країні міг отримати те, що отримали ми.

– Це хороша мрія, мій друг. – Відповів йому Дітар. – Ми обов'язково допоможемо тобі її втілити. Ми завжди билися за мир, а його треба було будувати. Пролита кров коштує менше, ніж коли вона тече по венах. Ти багато що змінив у цьому світі, не лише селища і міста, ти допоміг змінитися людям, а це найважливіше.

Сонце, рухаючись, відкидало тіні на будинки, час вже перевалив за полудень. Обідня пауза зробила місто тихішим. Ринки закривалися, люди розходилися по домівках. Винні і м'ясні крамниці теж робили перерву. Робітники заходили в таверни і замовляли найбільшу тарілку юшки з перепічками і склянкою вина. Жінки забирали дітей додому, ховаючи від пекучого сонця. Паломники вдавалися до молитов та медитацій в храмах і біля вівтарів. Навіть природа робила перерву. Птахи вже не так щебетали, а вітер вщухав.

Міха повів Дітара за межі Білокам'яного по дорозі до головного Монастиря Агарії. Покидаючи ці стіни, Дітар пригадав, як захищав їх багато разів і, як втрачав біля них своїх братів. Тепер вони стали символом миролюбності, і вони були так само білі, як раніше. Дорога була не довгою, але і поспішати не хотілося. Прогулюючись вздовж полів і квіткових лугів, ченці продовжували розмовляти.

– Я дуже радий, що вирішив повернутися сюди. – Говорив Дітар. – Коли ми поверталися додому, то думали, що зустрінемо розруху і убогість, але все виявилось, навпаки.

– Цигани і ченці жили пліч -о – пліч сотні років і наші цінності стали загальними, наші традиції стали загальними, а тепер і люди, і народ у нас один.

– Ти Циганський Барон, але став кантрі ченцем. Я теж циган, але зараз ношу мантію Нісана. – Говорив Дітар впевнено і спокійно. Він перейняв ораторську навичку в Авраала і був відмінним натхненником. – Нам важливо пам'ятати хто ми, і цінувати ким стали.

Міха йшов поруч і кивав головою. Він був старим, а Дітар досить молодим чоловіком, який проявляв свою мудрість. Циганський Барон знав Дітара, ще хлопченям і бачив весь його шлях становлення. Він був дуже радий, що юнак зміг стать чоловіком і завоювати та виправдати довіру Братства.

– Я пам'ятаю тебе на самому початку шляху, і пам'ятаю себе в твоєму віці. – Говорив циган ченцеві. – Ти правий, нам важливо завжди пам'ятати себе і також пам'ятати найголовніше – наші традиції.

– А, що найголовніше? – Запитав у нього співрозмовник.

– Сім'я! – Відповів старець.

Дітар мовчав. Їх дорога тривала, і звуки навколишньої природи розбавляли тишу. Чернець замислювався, а циган просто насолоджувався компанією хорошого друга. Є такі друзі, з якими приємно навіть помовчати, не порушувати момент ні важкими бесідами, не ставити питання і не просити, що б вислухали, а просто бути. Так вони пройшли кілька десятків метрів перш, ніж Дітар заговорив.

– Я згадую, як Агіас вчив мене тому, що наші Боги – це земля, на якій ми будуємо дома і вирощуємо їжу. Наші святилища – це наші домівки, наші сім'ї і наш Монастир, який завжди готовий прихистити нас і потурбуватися. Наш вчитель – це природа і саме життя, а наші святі – це наші предки. Наша сім'я – це весь світ і це найцінніше, що є в ньому.

– Багато хто не має цінності. – Відповів Міха, уважно вислухавши Дітара. – Точніше думають, що не мають, але, як ми знаємо "святе місце – порожньо не буває". Цінності нашого Братства, Кодекс – це те, що говорить про нас усьому світу. Мандрівники приходять сюди і бачать людей, які цінують життя, як своє, так і чуже, цінують природу і її дари, і це їм подобається. Не наші слова кажуть про нас, а наші дії.

 

– Але і не лише дії, але і наші помилки. – Посміхнувся Дітар.

Міха теж широко посміхнувся і додав:

– А помилки говорять про нас ще більше, і не завжди погане. Людина, яка ніколи не помилялася, викличе більше підозр, ніж та, що помилилася вже багато разів.

– І той, хто не помилявся, помилиться в майбутньому. Таке життя. Вчитися доведеться або добровільно, або життя само навчить. Не буває випадкових людей в нашому житті. Друг, ворог, родич або просто швидкоплинний знайомий приносить у наше життя щось своє, чому іноді відразу ми не надаємо значення. Кожна людина – вчитель, а кожне його слово або вчинок – урок.

– Дітар, твій вчитель був дуже добрий. Про нього часто говорять і дуже шанують в Агарії.

Дітар згадав Авраала. Його сиву бороду і глибокі очі.

– Чому він не повернувся з вами? – Запитав Міха. – Він живий?

Дітар кивнув головою.

– Мені здається зараз він живіший, ніж колись. – Відповів чернець. – Авраал прийняв рішення залишитися і передати Братство до молодих рук. Покоління змінює покоління.

– Шкода, що моє покоління ні ким змінити. – Із сумом згадав свого сина Міха. – Після його смерті я був спустошений. Злість з'їдала мене, і я не знав, як жити далі. Але тепер, ви всі мої діти і я вас люблю. Цей Монастир моя сім'я і кожен тут свій.

– Все склалося, як треба. – Втішав чернець старого, поклав руку на його плече.

Половина шляху була пройдена. Поля не припинялися, і на дорозі завжди можна було когось зустріти. Старому було складно ходити так далеко, і Дітар запропонував йому присісти на траву, але циган відмовився.

– Якщо я сяду зараз, то потім не встану. Краще вже дійти до кінця. – Говорив Міха.

Дітар не став наполягати, і вони йшли далі.

– Ми відкопали бібліотеку і книги. Багато з того, що було – знищено, але дещо вціліло. – Розповідав Міха. – Я часто згадував Підземний Світ і ченців, які туди спустилися. Я шукав записи в стародавніх книгах, і читав із захватом про ті місця. Прадавні індійські віддання згадують про те, що цивілізація Нагів була могутня, ще на зорі людства вони мешкали під міфічною горою Кайлас. Переселившись в Підземний Світ, наги спорудили собі чудові палаци, блискучі золотом і коштовними каміннями.

Деякі наги були зі зміїним тулубом і людською головою. Так, майже скрізь відзначається, що наги були надзвичайно отруйним створіннями, їх укус та дихання вважалися смертельними. Наги були надзвичайно розумні і хитрі.

– Коли я читав ці історії, я не вірив. – Сказав Дітар. – Підземний Світ здавався міфом, а рептилії розмірами з коня – вигадкою. Але я побачив це на власні очі.

– Ви перемогли цих тварюк? – Поцікавився старий.

– Цей знаменний бій, відомий кожному ченцеві. Ціна за перемогу була заплачена сповна.

– А Сатана і його люди?

– Маркус мертвий, Сатана теж. – Відповів чернець. – Він бився проти людей, бажав стати Царем Світу і правити Агартою. Але був повержений.

– Виходить зло переможено. – Напівпошепки вимовив Міха.

– Так, переможено. – Лише відповів Дітар. – Тепер воно тільки в людських серцях.