Free

Slepena koncentrācijas nometne

Text
Mark as finished
Font:Smaller АаLarger Aa

11. nodaļa

Smerševīti ar lielu uzmanību klausījās Jana un Pavļinas stāstu. Informācija, ko jaunieši ieguva, bija ļoti vērtīga. Pateicoties tai, bija iespējams savākt daudz informācijas gan par pašu nometni, gan tās darbiniekiem. Bet tas viss nāk vēlāk. Un tagad smerševītiem bija vēl viens uzdevums: viņiem bija jāmēģina glābt ieslodzītos bērnus. Vai vismaz paņemt viņu pēdas. Ja, protams, nepilngadīgie ieslodzītie būtu dzīvi.

«Godīgi sakot, es nespēju noticēt, ka zēni ir dzīvi,» Martiņoks nopūtās. «Tā ir viena no divām lietām: vai nu viņi tika nošauti naktī, vai arī tika kaut kur aizvesti kā vērtīgs materiāls medicīniskiem eksperimentiem.»

Pēc šiem vārdiem Semjons skumji savilkās grimasē. No visa bija skaidrs, ka tagad viņš ļoti gribēja nolādēt, turklāt tādos vārdos un frāzēs, kādus, iespējams, neviens nekad nebija dzirdējis, un tikai Pavļinas klātbūtne viņu atturēja no šāda emocionāla impulsa. Tāpēc Semjons tikai pamāja ar roku, apsēdās un savilināja spalvas.

– Vai varbūt viņiem izdevās aizbēgt? – Pavlina ierosināja. – Vismaz kāds – zēni, meitenes. Vācieši, viņi saka, steidzīgi atkāpās. Tas nozīmē, ka kaut kas varēja tikt nepamanīts.

– Nu, kur viņi ir tie zēni un meitenes, kas aizbēga? – Černihs neticīgi jautāja.

«Es nezinu,» Pavlina apmulsusi sacīja. – Varbūt viņi kaut kur slēpjas? Piemēram, mežā.

– Vai tas ir ziemā? – Černihs iebilda. – Izsalcis un auksts? Nu, tas ir maz ticams.

«Vai varbūt,» Pavlina negribēja padoties, «viņi slēpjas ciematā?» Tika atrasti laipni cilvēki un viņi deva pajumti… Nu, vismaz daži cilvēki.

Neviens par to neko neteica – ne smerševīti, ne Jans. Un kas tur bija sakāms?

«Labi,» Maharins berzēja pieri. «Lai kā arī būtu, mums jānokļūst nometnē un jāredz šī vieta savām acīm.» Domāju, ka tad daudz kas kļūs skaidrs. Kiril, atrodiet majoru Žitņiku. Viņš šeit ir kaut kur. Man vajadzētu runāt ar viņu.

Černihs un majors Žitņiks ieradās ātri – burtiski piecpadsmit minūtēs. Majora drūmajā sejā bija redzams nemiers un apjukums.

– Kaut kas notika? – majors jautāja Mašarinam un norādīja uz Kirilu. – Viņš tik ļoti steidzās…

«Tas notika,» atbildēja Maharins. – Mēs zinām, kur atrodas nometne. Vismaz ceļš, kas uz to ved. Jums nekavējoties jāierodas tur. Un mums – pilnīgi nekā. Mums ir vajadzīga palīdzība.

«Tātad nometne, iespējams, ir tukša,» majors paraustīja plecus.

– Un ja nē? – paskatījās uz majoru Mašarinu. – Ja, teiksim, vācieši atstātu tur slazdu? Vai, teiksim, pirms aizbraukšanas viņi mīnēja nometni? Bet mēs joprojām neesam sapieri. Mēs esam Smersh. Tā teikt, cita profila speciālisti.

«Protams,» majors pamāja. – Cik cilvēkiem jums jāpalīdz?

«Es domāju, ka pietiek ar vienu vadu,» sacīja Mašarins. – Bet sapieriem jābūt!

– Kad tev vajadzētu būt nometnē? – majors jautāja.

«Jo ātrāk, jo labāk,» atbildēja Maharins. «Varbūt daži bērni joprojām ir tur.» Nu, kopumā mums ir jāizpēta teritorija. Tātad jūs saprotat.

«Es saprotu,» sacīja majors. – Es drīz.

Un tiešām, ļoti drīz majors atgriezās, un ne viens, bet ar veselu kareivju pulku. Bija skaidrs, ka karavīri bija gatavībā, viņu sejas bija karstas, viņi smagi elpo.

– Tu skrēji, vai kā? – Martiņoks pasmīnēja. – Ir labi, kad skrienam… Bah, un pat mašīnas! Divi veseli gabali!

– Lūk, – majors sacīja, – jums ir palīgi. Komandanta vads un divas kravas automašīnas. Lai ātrāk tur nokļūtu. Es komandēšu vadu. Ja jūs neiebilstat, protams.

«Man nav nekas pretī,» sacīja Mašarins un paskatījās apkārt uz sakarsušajiem cīnītājiem. – Vai starp jums ir sapieri?

«Tieši tā,» atbildēja vairāki cilvēki.

– Vai steigā aizmirsāt patronas? – jautāja Mašarins. «Pretējā gadījumā jums pēkšņi būs jāšauj.»

– Neaizmirsti! – karavīri atbildēja, un daži no viņiem pat iesmējās.

«Nu labi,» sacīja Mašarins. – Major, komand.

– Ar mašīnu! – majors aizsmacis kliedza.

Karavīri sāka kāpt savās automašīnās.

– Iekāpsim visi otrajā vagonā! – Mazharins pavēlēja smerševītiem. – Jans un Pavlina arī.

Martiņoks smalki centās palīdzēt Pavļinai iekāpt aizmugurē, taču meitene nikni paskatījās uz viņu, un Semjons paslēpa rokas aiz muguras.

– Kāpēc mēs iekāpām otrajā, nevis pirmajā mašīnā? – Ians jautāja Mārtinkam, kad kravas mašīnas devās ceļā.

«Tāpēc, ka jūs visu redzat labāk no aizmugures,» atbildēja Semjons. – Mūsu galvenais darbs ir novērot, pamanīt, salīdzināt, izdarīt secinājumus. Ko jūs varat redzēt, kad esat priekšā uz brašs zirgs? Tikai gaismas no ienaidnieka šāvieniem. Vārdu sakot – SMERSH taktika. Lai gan, protams, gadās arī, ka šauj no visām pusēm – gan priekšā, gan aizmugurē.

«Es redzu,» sacīja Jans.

Pēc aprēķiniem, no ciema līdz nometnei bija aptuveni pieci kilometri. Nesasniedzot gala mērķi kilometrā, apstājāmies un nokāpām.

«Tālāk kājām,» sacīja Mašarins. – Un nevis pūlī, bet kā gaidīts. Ar visiem kaujas piesardzības pasākumiem.

«Es saprotu,» sacīja majors Žitņiks.

Cīnītāji paņēma gatavībā ieročus un izstiepās ķēdē. Dažiem bija jāiet pa ceļu, bet lielākā daļa gāja pa mežu, kurā šur tur parādījās sniega plankumi. Majors jau bija pacēlis roku, lai dotu komandu, bet Mašarins viņu apturēja.

«Pagaidiet, lai dotu pavēles,» viņš teica. – Vispirms mums jānosūta izlūkošana. Nekad nevar zināt… Izvēlieties trīs cīnītājus. Ceturtais būs viens no mūsu… Kirils, – Maharins ar acīm atrada Černihu, – jūs sapratāt uzdevumu. Tu esi vecākais.

«Sapratu,» Černihs atbildēja un pamāja ar roku trim izlūku karavīriem. – Ejam, puiši. Jā, ne pa ceļu, bet pa mežu. Lai neviens mūs neredz un nedzird…

«Nu, lūk, tas ir,» sacīja Mašarins. – Pagaidām pagaidīsim.

«Paliec man blakus,» klusā balsī sacīja Martiņoks, skatīdamies uz Pavlinu. – Neejiet tālu…

«Bet…» meitene mēģināja iebilst.

«Esi tuvumā, un tas arī viss,» klusi sacīja Semjons. – Bez jebkādiem «bet».

– Un, ja tu skrien uzbrukt, vai man arī skriet tev līdzi? – Pavlina pasmaidīja. – Vai kā?

«Pirms es uzskrienu uz uzbrukumu, es jums pateikšu, kas jādara,» atbildēja Semjons.

– Piemēram? – jautāja Pavlina.

«Piemēram, iekrītot ar degunu dubļos,» atbildēja Martynoks. – Un guli tur nekustoties. Ian, starp citu, tas attiecas arī uz tevi.

Uz to Jans izlauzās ar kādu garu un temperamentīgu frāzi poļu valodā. Semjons ar saspringtu uzmanību klausījās Īanā, un, lai gan neko nesaprata, viņš burvīgi pasmaidīja, kad Īans apklusa.

* * *

Izlūki diezgan drīz atgriezās. Un ne jau pilnā sastāvā, bet tikai viņi abi – Černihs un viens no karavīriem.

«Te tā ir, nometne,» Černihs norādīja tālumā. – Pat ar zīmi pie ieejas. «Baltā margrietiņa» Rakstīts vācu valodā. Nometne nav tālu, tikai pusotra kilometra attālumā no šejienes. Bet tas ir kluss, tukšs. Visapkārt valda briesmīgs haoss. Pēc visa spriežot, vācieši to steigā pameta.

– Kur ir pārējie divi? – jautāja Mašarins.

«Es viņus atstāju netālu no nometnes,» atbildēja Černihs. – Novērošanai. Katram gadījumam. Ko darīt, ja mēs kaut ko nepamanītu? Ja kaut kas notiks, viņi dos signālu.

«Es saprotu,» sacīja Mašarins un paskatījās uz majoru. – Tomēr netraucējiet kārtību. Mēs ejam ar visiem piesardzības pasākumiem.

Majors deva komandu un ķēde sakustējās. Paši smerševieši un kopā ar viņiem Pavlina un Jans gāja pa ceļu, bet ne pašā vidū, bet no malas, tuvāk brikšņiem, kuros varēja ienirt, ja no nometnes virza šāvienus.

Bet neviens neatlaida. Karavīru ķēde tuvojās nometnei, izveidoja tai apkārt pusloku un apgūlās.

– Nu? – Semjons smaidot paskatījās uz Pavlinu. – Izpildi komandu, karavīr.

– Kura komanda? – meitene nesaprata.

«Deguns uz leju, kā teikts,» Semjons atbildēja. – Ir laiks. Lūk, tuvāk ceļa malai… Īans, starp citu, attiecas arī uz tevi. Un vēro mūs.

– Un tu? – jautāja Pavlina, pat nedomādama par gulēšanu.

«Un es došos īsos skrējienos uz nometni,» atbildēja Martynoks. – Paskatīšos, kas tur ir, kas tur ir, kā iet…

– Tad es esmu ar tevi! – Pavlina izaicinoši atbildēja.

– Kā tas ir iespējams? – Semjons pat bija pārsteigts par meitenes vārdiem.

«Tāpat kā jūs – īsos skrējienos,» sacīja Pavlina. – Kur tu ej, tur eju arī es. Viņš pats teica, ka man visu laiku jābūt blakus!

«Bet es to nedomāju šajā ziņā…» Semjons bija pilnīgā neizpratnē.

– ES gribu būt ar tevi! – meitene spītīgi noteica. – Tā ir visa būtība!

– Kas tev tur ir? – Mašarins atskatījās uz viņiem.

«Tātad, nekas,» Semjons mēģināja padarīt savu balsi bezrūpīgu. – Noskaidrojam iespējamo militāro operāciju taktiku un stratēģiju.

Mašarins iesmējās, bet neko neteica un lēnām devās pa ceļu, kas veda uz nometni.

«Ejam vai kaut kā tā,» Semjons nopūtās, skatīdamies uz Pavlinu. – ES tevi aizsargāšu! Ian, seko mums. Jā, izņemiet pistoli no kabatas, ja jums tā ir nepieciešama.

Gājiens uz nometni nebija tālu, un attiecīgi arī ceļā pavadītais laiks bija īss. Bet nez kāpēc Semjons nevēlējās, lai beigtos gan ceļš, gan laiks. Gluži pretēji, viņš gribēja iet un iet pa šo ceļu, un Pavlina iet viņam blakus, un viņš viņu aizsargāja, gatavs jebkurā brīdī viņu segt ar sevi. Un tas, ko juta Pavlina, nav zināms. Viņa vienkārši gāja blakus Semjonam, un viņš ik mirkli juta viņas elpu.

Mazharins, kurš gāja pa priekšu, pēkšņi apstājās un pacēla roku. Tomēr viņš varēja to nedarīt – nometni redzēja arī visi pārējie. Un vispirms – nometnes vārti. Viņiem nebija durvju; smagās metāla durvis gulēja uz ceļa. Virs vārtiem karājās slīps dēlis ar uzrakstu vācu valodā.

«Baltā kumelīte,» Pavlina klusi sacīja.

Aiz vārtiem pelēkajā ziemas krēslā bija redzamas dažas ēkas un stabi ar vadiem. Daži vadi bija saplēsti, un šur tur vārnas nekustīgi sēdēja uz stabiem un uz ēku jumtiem.

«Vārnas,» sacīja Īans. – Viņi sēž un nelido prom. Tas nozīmē, ka nometnē neviena nav, pretējā gadījumā vārnas nobīsies un aizlidotu.

 

«Un labi, ka nav neviena,» nomurmināja Martiņoks. – Lai gan, varbūt kāds ir. Viņš vienkārši paslēpās tā, ka pat vārnas viņu nepamanīja.

No apkārtējiem krūmiem parādījās divi skauti.

«Šeit neviena nav,» sacīja viens no viņiem. «Pat vārnas nekliedz un nelido.»

«Mēs redzējām tās vārnas,» Mārtinoks saviebās.

Karavīri sāka tuvoties nometnes vārtiem, un kopā ar viņiem majors Žitņiks.

– Tātad, kas būs tālāk? – majors jautāja.

«Tad mēs pārbaudīsim nometni,» sacīja Mašarins. – Uzmanīgi, nesteidzoties.

– Un ko mēs meklēsim? – majors jautāja.

«Cilvēki,» atbildēja Maharins. – Pirmkārt, bērni. Varbūt kāds paslēpies pagrabos vai drupās…

«Tur varēja paslēpties ne tikai bērni,» sacīja Martynoks. – Un kaut kādi ienaidnieka spēki.

«Un arī tas ir iespējams,» Maharins piekrita. – Tātad mēs būsim piesardzīgi. Nu vispār cenšamies pamanīt visu, ko vien varam. To sauc par primārās informācijas vākšanu. Tas noderēs. Tātad, jā. Sapieri iet pirmie. Ja viss ir kārtībā, mēs sekojam.

Sapieru bija maz – tikai seši cilvēki. Un nometne šķita liela. Sešiem no mums nebija iedomājami izpētīt tik plašu teritoriju. Bet nejauši iemaldīties nometnē nebija iespējams. Kas zina?

«Maz ticams, ka viņi šeit ierīkoja raktuves,» ierosināja Černihs. «Viņi steigā aizbēga.» Šeit nav laika ieguvei.

Šķiet, ka Kirila pieņēmumi bija pamatoti. Lai kā sapieri pūlējās, viņi neatrada nevienu mīnu.

«Ejam,» sacīja Mašarins. – Paskatīsimies… Major, iekārto posteņus. Katram gadījumam…

* * *

Laika meklējumiem nebija daudz – diena bija pagājusi savu pirmo pusi. Tuvojās ziemas vakars, bet cik daudz var atrast vakarā? Taču nebija laika zaudēt, jo joprojām bija cerība, ka nometnē varētu būt cilvēki. Nav svarīgi, kurš ir mūsējais vai svešinieks. Protams, būtu labāk, ja tie būtu mūsu pašu, proti, bērni.

– Nevajag klīst pa nometni! – Mašarins deva komandu. – Katram jāredz savs kaimiņš! Pagrabos un citās ēkās neieiet vienatnē!

Semjons un Pavlina kopā apskatīja nometni. Neviena cita ar viņiem nebija – Yana paņēma Černihu savā paspārnē. Netālu atradās iegarena, kazarmu tipa akmens celtne. Uz tās šaurajiem logiem bija redzamas metāla restes. Uz logiem stikla tikpat kā nebija, pie sienām gulēja tikai stikla lauskas.

«Logi bija izsisti,» sacīja Pavlina. – Kas un kāpēc? Bez logiem ir auksti. Kāda veida ēka šī ir?

«Bet mēs tagad redzēsim,» sacīja Semjons. – Atradīsim tajā ieeju, ieejam un paskatīsimies…

Ieeja bija no gala. Durvis karājās uz eņģēm, bet bija atvērtas. No ēkas tumšajām dzīlēm pūta auksts vējš.

«Es esmu priekšā, jūs esat aiz manis,» sacīja Semjons. – Un nestrīdies! Kāds ir tavs ieradums strīdēties?

«Es nestrīdos,» atbildēja Pavlina. – Es klusēju.

«Tu esi tas, kurš vārdos klusējat, bet dvēselē strīdaties,» sacīja Semjons. – Es to jūtu… Nestrīdies arī sevī. Tagad nav īstais laiks strīdēties.

Viņi iegāja istabā. No kaut kur no pustumsas ar satraucošiem saucieniem izlidoja vairākas vārnas.

«Un šeit ir vārnas,» sacīja Pavlina.

«Labi, ka ir vārnas,» atbildēja Semjons. – Vārna ir skautu labākais draugs. Un tagad jūs un es esam skauti. Redziet, vārnas mums teica, ka iekšā neviena nav.

Drīz vien Semjona un Pavlinas acis pierada pie pustumsas, un viņi sāka saskatīt, kas atrodas kazarmās. Un abās pusēs trīs stāvos bija koka gultiņas. Uz dažām gultām gulēja dažas lupatas, bet lielākā daļa gultu bija plikas.

«Viņi šeit dzīvoja,» sacīja Pavlina. – Bērni…

Semjons neatbildēja. Viņi abi gāja no viena barakas gala uz otru. Baraka bija tukša – ne šalkoņa, ne kādas citas skaņas.

Iznākusi no kazarmām, Pavļina kaut kam paklupa. Viņa paskatījās uz leju – tas bija kāds mazs priekšmets, kas neskaidri atgādināja lupatu lelli. Pavlina pacēla šo priekšmetu – noteikti, tā bija lelle. Pašdarināts, no lupatām, turklāt bija skaidrs, ka darināts ar bērnu rokām. Pavlinas lūpas trīcēja.

«Šeit,» viņa teica, «lelle… Bērnu rotaļlieta.» Viņi spēlējās ar to… Šeit, šajā aukstajā barakā…

Pavlina iebāza seju Semjona krūtīs. Viņa raudāja. Semjons noņēma Pavlinas cepuri un sāka glāstīt meitenes galvu. Viņš neko neteica, tikai paskatījās kosmosā un izbrauca ar pirkstiem cauri Pavlinas matiem.

Tā viņi stāvēja, iespējams, piecas minūtes, varbūt vairāk. Pamazām Pavlina nomierinājās, ieskatījās Semjona sejā un kautrīgi pasmaidīja.

«Šeit…» viņa teica, bet Semjons neļāva viņai pabeigt.

«Ejam,» viņš teica. – Mums jāskatās tālāk.

Meitene klusi pamāja, uzvilka cepuri, ielika lupatu lelli kabatā, un viņi izgāja no kazarmām.

Nākamā istaba, kurā viņi iegāja, izskatījās pēc ambulatorās klīnikas. Tiesa, iekārtas tajā nebija, bija redzamas tikai pēdas, kur tā atradusies iepriekš, un visur gulēja kādi lauskas un gruveši, starp kuriem uz visām pusēm spraucās ārā vadi. Visticamāk, šajā telpā ne tik sen bija kaut kas saistīts ar medicīnu.

«Izskatās, ka viņi to izrāva tieši aiz saknēm,» sacīja Semjons. – Steigā. Tā ka tāpēc mums nekas nepaliks. Kā jūs domājat, kas šeit notika?

«Kaut kādu medicīnisko aprīkojumu,» Pavlina ieteica. – Galdi, dīvāni, vēl kaut kas… Tam jābūt kaut kam slepenam un svarīgam viņiem… fašistiem. Citādi kāda jēga bija visu izraut ar saknēm? Aizietu…

«Jā, droši vien,» Semjons piekrita. – Un, ja ņem vērā to, ko stāstīja Krakovā notvertie spiegi, tad skaidrs, par kādu ekipējumu tā bija. Es domāju, ka jā, eksperimentiem. Lai iegūtu zāles pret vecumdienām.

– Ejam prom no šejienes! – meitene neviļus nodrebēja, un Semjons, protams, to juta.

«Ejam,» viņš piekrita. «Te arī neviena nav.» Mēs meklēsim tālāk.

Viņi izgāja no istabas. Garām gāja trīs karavīri.

– Klausies, brāl! – Semjons viņiem uzsauca. – Vai atradāt kaut ko interesantu?

«Nekas,» atbildēja viens no cīnītājiem. – Visur tukšs. Ne savējie, ne svešie. Biedri leitnant, vai tā ir taisnība, ka nacisti šeit taisīja no bērniem visādas dziras?

«Šķiet, ka tā ir patiesība,» Mārtinoks saviebās. – Potions… Izdzer šo dziru, un tu dzīvosi simt piecdesmit gadus.

«Nē, es negribu,» sacīja cīnītājs. «Labāk, ja es daru kaut ko līdzīgu…» Viņš, tāpat kā Martinoks, sasmīnēja un izteica dažus spēcīgus vārdus. «Atvainojiet, jaunkundze, par šādiem vārdiem,» viņš paskatījās uz Pavlinu. – Protams, nav labi zvērēt tavā klātbūtnē, bet no sirds. No bērniem gatavotas mikstūras… Vārdu sakot – fašisti.

Sāka jau satumst, kad Semjons un Pavlina nonāca mazā istabā. Būtībā tas bija pagrabs. Lejā veda betona pakāpieni, un tālāk tumsas dēļ nekas nebija redzams.

«Mums vajadzētu pārbaudīt, kas tur ir,» sacīja Semjons. – Varbūt kaut kas vērtīgs…

«Neej viens,» sacīja Pavlina. – Labāk ar mani…

Semjons uzmanīgi paskatījās uz Pavlinu un grasījās viņai kaut ko atbildēt, bet tad pamanīja divus karavīrus.

– Karavīri, nāciet šurp! – viņš zvanīja. – Tu redzi pagrabu. Interesanta vieta… Man vajadzētu to pārbaudīt.

«Mēs to izdarīsim,» atbildēja viens no karavīriem.

«Ak nē,» Martinoks protestēja. – Darīsim savādāk. Tātad, es pats un jūs uzkāpsim pagrabā,» viņš norādīja uz vienu no cīnītājiem. «Un tu,» viņš teica otrajam karavīram, «aizklāsi mūs.» Un arī tu, – viņš paskatījās uz Pavlinu. – Man līdzi ir arī lukturītis. Tas ir viss, darīsim to! – viņš pavēlēja, redzot, ka meitene mēģina iebilst.

Turot ieročus gatavībā, Martiņoks un viens no kaujiniekiem sāka kāpt lejā pa kāpnēm. Vietā, kur beidzās pakāpieni, bija nelielas koka durvis. Martiņoks viņu maigi pagrūda, un durvis atvērās.

– Klusi! – Martynoks pusbalsī teica. – Klausīsimies!

«Šķiet, ka tur kāds pārvietojas,» noklausījies sacīja karavīrs. – Izskatās, ka viņš elpo.

Arī Martinoks klausījās, bet neko nedzirdēja un paraustīja plecus.

– Tieši tā, viņš elpo! – karavīrs uzstāja. – Mana dzirde ir lieliska. Savā kompānijā vienmēr esmu bijis klausītājs.

– No kura? – Martynoks izklaidīgi jautāja, no visa spēka klausīdamies mitrā, tumšā pagraba klusumā.

«Klausītājs,» cīnītājs atkārtoja. – Tas ir, naktī es klausījos, vai ienaidnieks ložņā.

– Un kas? – Martynoks joprojām izklaidīgi jautāja. Viņš joprojām nedzirdēja nekādas skaņas, bet pēkšņi viņam radās sajūta, ka pagrabā tiešām kāds ir dzīvs. Un Martiņoks vienmēr uzticējās savām jūtām.

«Pretējā gadījumā,» sacīja cīnītājs. – Kad fašists rāpoja, es vienmēr viņu dzirdēju. Joprojām no tālienes. Atceros reiz…

– Klusi! – Martiņoks pārtrauca cīnītāju. – Mēs to darām. Atveru durvis un iebrienu pagrabā. Tu man seko! Mēs piespiežamies pie sienām – es eju pa kreisi, bet tu pa labi. Es apspīdināšu lukturīti, un tad jau redzēsim. Ja kaut kas notiek, nekavējoties atklājam uguni. Sapratu?

«Tieši tā,» karavīrs atbildēja čukstus.

– Un tad mūsu pilsētas cilvēki brauca prom! – Martynoks pamāja ar roku un iespēra pa durvīm.

Durvis viegli pavērās, Martinoks ielauzās pagrabā un nekavējoties metās pa kreisi no ieejas. Sekojot viņam, karavīrs metās pagrabā un metās pa labi. Uz viņiem neviens nešāva. Martiņoks ievilka elpu un ieslēdza lukturīti.

Gaismas stars izgriezās cauri tumsai un atsitās pret pretējo sienu sastingušām figūrām. Figūras bija mazas, tās bija vairākas, taču tumsas dēļ bija grūti redzēt, cik tieši. Martiņoks pārsteigumā nodrebēja; viņam šķita, ka tie ir kāda cilvēka līķi. Bet tad viena figūra sakustējās, pacēlusi roku pie acīm, lai pasargātu sevi no gaismas; aiz viņas otrā figūra un trešā izdarīja tieši tādu pašu žestu… Tie bija dzīvi cilvēki! Tieši tā, tie bija cilvēki, tie bija bērni!

Kaut kur tumsā kāds cīnītājs satriekts noelsās.

– Vai tu redzi to, ko es redzu? – Martinoks viņam jautāja.

«Bērni,» sacīja cīnītājs. – Tieši tā, tie ir bērni! Bet kā…

Mārtins pakustināja lukturīti, un gaismas stars no tumsas izvilka vēl vairākas bērnu figūriņas.

– Čau! – Martynoks pusbalsī teica, nezinādams, ko vēl teikt. – Čau!

Bet neviens viņam neatbildēja. Bērni klusēdami sēdēja pie sienas, cenšoties pasargāt sevi no gaismas, un nekas vairāk. Tad Martinoks pagrieza malā gaismas staru un taustījās pretī bērniem. Viņš piegāja pie vienas no figūrām un uzmanīgi tai pieskārās. Figūra sarāvās, bet neatkāpās un neizdvesa ne skaņu.

– Kas tu esi? – Mārtinoks pusčukstus jautāja figūrai. – Es esmu krievs. Un tu?

Bet bērns klusēja. Arī pārējie bērni klusēja. Tumsā viņi nebija redzami, bija dzirdama tikai viņu elpošana.

«Zvaniet tiem, kas atrodas augšā,» Martiņoks aizsmakušā balsī pavēlēja karavīram.

Pavlina bija pirmā, kas nokāpa pagrabā. Martyns viņu neredzēja, viņš juta.

«Nāc šurp,» viņš aicināja Pavlinu. -Redziet, bērni…

Luktura gaisma mirgoja no viena bērna figūras uz otru. Man šķiet, ka bija septiņi bērni. Pavlina dreboši nopūtās.

«Parunājiet ar viņiem,» viņš teica. «Viņi man neko neteica.»

«Viņi jāuzved augšā,» sacīja meitene. – Un tikai tad runā ar viņiem. Spīdiniet to.

Viņa paņēma vienu no bērniem aiz rokas, tad aptausta cita bērna roku un veda bērnus augšā pa kāpnēm. Abi karavīri darīja to pašu. Mārtinkam ir tikai viens bērns. Tieši tā, bija septiņi bērni. Martiņoks, lai kā viņš ar lukturīti pārmeklēja pagrabu, nevienu neatrada.

Augšpusē vēl nebija pilnīgi tumšs, un mēs varējām skaidri redzēt bērnus. Jā, viņi bija septiņi – četri zēni un trīs meitenes. Martinoka sirds sažņaudzās, bet nebija iespējams iedomāties, kas notiek ar Pavlinu. Abi karavīri jutās aptuveni vienādi. Un kā gan varētu būt savādāk? Tieši tā, tie bija mazi koncentrācijas nometnes ieslodzītie. Tas bija pamanāms it visā – gan viņu lupatās, gan novājējušajās sejās, gan acīs. Tās bija briesmīgas acis, nepavisam ne bērnišķīgas un, iespējams, pat ne cilvēciskas. Tās bija nomedīto dzīvnieku acis. Bērni joprojām neko neteica, pat nekustējās, viņi tikai skatījās no Martynkas uz Pavlinu un no Pavlinas uz abiem cīnītājiem. Šķiet, ka viņi nesaprata, kas ir šie cilvēki, kas tos atklāja tumšajā pagrabā un iznesa gaismā. Un ja tā, tad viņi nesaprata, kas ar viņiem notiks tālāk.

Pavlina atvilka kombinezona kapuci, novilka cepuri, un viņas mati krita pār pleciem. Martiņoka saprata, kāpēc viņa to darīja. Lai bērni redz, ka priekšā ir sieviete. Skaidrs, ka bērniem ir vieglāk sazināties ar sievieti, viņi vairāk uzticas sievietei. Tā tam ir jābūt pēc dabas likumiem.

– Kāds ir tavs vārds? – Pavlina jautāja vienam no zēniem, kurš izskatījās pēc visvecākā.

Puisis neatbildēja, taču pēc tā, kā viņš reaģēja uz jautājumu, bija skaidrs, ka viņš saprata, kas tiek jautāts. Viņš zināja krievu valodu, kas nozīmēja, ka viņš bija no Padomju Savienības. Pavlina to uzreiz saprata un atkārtoja savu jautājumu. Un tad viņa piebilda:

– Mēs arī esam krievi. Mēs esam padomju karavīri. Mēs padzinām nacistus. Viņi vairs neatgriezīsies. Mani sauc Pavlina. Un tu?

 

«Fedka,» zēns atbildēja, skatīdamies uz Pavlinu no sāniem.

«Fedka,» Pavlina atkārtoja. – Fedka… Kā tu nonāci pagrabā?

«Mēs paslēpāmies,» Fedka atbildēja.

– No fašistiem? – Pavlina precizēja.

Fedka klusi pamāja. Pavlina, visiem spēkiem cenšoties neraudāt, apskāva puisi. Viņa nevēlējās viņam uzdot citus jautājumus. Tagad nebija jēgas uzdot jautājumus, jautājumi tagad nav galvenais. Mārtins un divi karavīri piegāja pie pārējiem bērniem un vīrišķīgi, rupji, bet ar patiesu maigumu arī sāka viņus apskaut, glāstīja viņu galvas un teica dažus mierinošus un uzmundrinošus vārdus…

Fakts, ka bērni tika atrasti pagrabā, slēpjoties no nacistiem, kaut kā uzreiz kļuva zināms citiem karavīriem. Viņi atteicās no meklēšanas un spiedās apkārt, lai savām acīm redzētu šo brīnišķīgo lietu – izglābtos bērnus. Katrs no cīnītājiem gribēja apskaut bērnu, pateikt viņam laipnus, mierinošus vārdus un, protams, pabarot. Acumirklī no kabatām un somām tika izņemti visādi labumi: krekeri, sautēta gaļa, cepumi, cukurs, pat šokolāde. Sākumā bērni bija kautrīgi un negribēja pieskarties ēdienam, taču no visa bija skaidrs, ka viņi ir ļoti izsalkuši. Un pamazām, bailīgi, vilcinoši bērni sāka ēst. Karavīri, kas sacenšas savā starpā, viens otru grūstīja, bērniem slidināja saldākos gabaliņus. Daudzi karavīri raudāja un nekautrējās no savām asarām.

Tas turpinājās diezgan ilgu laiku. Bija gandrīz pilnīgi tumšs, un karavīri joprojām grūstījās ap izglābtajiem bērniem. Mašarins klusēdams stāvēja malā. Viņš saprata, ka karavīriem tagad nav jāiejaucas, karavīriem bija jāizmet mīlestība pret nelaimīgajiem bērniem un viņu sāpes. Taču tas nevarēja ilgi turpināties, vēl bija daudz darāmā.

Mašarins pieskārās Pavļinai uz pleca, viņa atskatījās.

«Pajautā viņam…» Maharins klusi sacīja.

«Jā, tagad,» Pavlina steidzīgi atbildēja un jautāja Fedkam: «Sakiet man, vai jūs zināt, vai kāds cits slēpās no nacistiem?» Kādā citā pagrabā vai kaut kur citur?

Fedka klusi pamāja ar galvu.

«Mēs paslēpāmies, bet pārējos nacisti aizveda,» sacīja viena no meitenēm.

«Tātad…» Mašarins domīgi sacīja. – Major, visi bērni steidzami jāved uz ciemu. Izvēlieties automašīnu un vairākas pavadošās personas. Pārējiem jāturpina meklēt. Varbūt vēl kāds slēpjas… Mēs meklēsim un meklēsim, kamēr būsim pārmeklējuši visu nometni. Vai visiem viss ir skaidrs?

Neviens neko neteica un nejautāja. Un ko tur bija jautāt? Visiem bija skaidrs: jāskatās. Mums šī nolādētā nometne ir jāapgriež kājām gaisā – līdz pašiem pamatiem.

«Semjons,» Maharins pagriezās pret Martīnu. – Tu arī dosies uz ciemu.

«Es redzu,» Martiņoks pamāja. – Noķert tos rāpuļus, kas šeit dienēja un tagad slēpjas bedrēs?

«Tieši tā,» sacīja Mašarins. – Šeit jums ir saraksts.

Un viņš izņēma no kabatas lapiņu ar vārdiem un adresēm. Tie bija tie paši vārdi un adreses, ko Jans un Pavlina bija ieguvuši.

«Ņemiet palīgā karavīrus un rīkojieties,» sacīja Mašarins. – Iet uz visām adresēm. Tā, lai neviens nelietis neaiziet.

«Mēs to izdarīsim,» Martiņoks pasmīnēja. – Zīmēsim un pakosim!

«Pavlina, arī tu ej ar bērniem,» sacīja Mašarins.

– Ja nu te vēl ir bērni? – meitene jautāja. – Viņi kaut kur slēpjas…

«Vai viņi šeit ir vai nav, joprojām nav zināms,» sacīja Maharins. – Un šie – lūk, tie ir. Esi ar viņiem. Nu tu saproti…

«Es saprotu,» Pavlina pamāja.

Viņi sāka sēdināt bērnus kravas automašīnas aizmugurē. Līdz vakaram kļuva vēsāks, tāpēc katrs no karavīriem uzskatīja par savu pienākumu ietīt bērnus kaut ko siltu. Karavīri bija ģērbušies stepētās jakās. Karavīri sāka vilkt nost stepētās jakas, apvija tās puišiem, pacēla un nesa uz mašīnu. Tas, ka viņi paši paliktu aukstumā tikai tunikās, viņus tagad netraucēja. Galvenais, lai bērni ir silti ietīti.

Mašīna sāka kustēties un drīz vien pazuda vakara krēslā. Kādu laiku visi stāvēja un klusējot pieskatīja mašīnu.

«Meklējiet,» Maharins klusi sacīja. – Meklēsies. Būsim enerģiskāki, citādi nosalsim.

«Nekas,» viens no karavīriem jautri atbildēja. «Mēs pamīšus sildīsimies ar vienu polsterētu jaku starp mums.» Tā ir ierasta lieta.

Viņi meklēja visu nakti un nākamo dienas pusi. Bet neviens cits netika atrasts. Nometne bija tukša, tikai vārnas mierīgi sēdēja uz jumtiem un pīlāriem un laiski lidoja augšā, karavīriem tuvojoties.

Kamēr karavīri pārmeklēja pagrabus, kazarmas un citas telpas, meklējot bērnus vai kādu citu, Mazharins, Černihs un Jans Kitsaks meklēja pavisam ko citu – dokumentus. Teorētiski nebija izslēgts, ka nacisti steidzīgās atkāpšanās laikā atstāja dažus papīrus, un nekad nevar zināt, kas tajos varēja būt! Mazharins, Černihs un, iespējams, arī Jans Kitsaks saprata, ka katrs nometnē atrastais papīrs pats par sevi nebūs tikai papīrs, bet gan pierādījums, kas apsūdzētu nacistu rīcību. Varbūt kādreiz, drīz vai nedrīz būs fašistu tiesa, un tad šis papīrs teiks savu vārdu.

Meklējot, Mazharins, Chernykh un Yan Kitsak atrada kādu plašu istabu. Bija tumšs, un, lai saprastu, kāda tā ir telpa, man tā bija jāizgaismo uzreiz ar diviem lukturīšiem.

«Dzīvokļi,» Jangs atbildēja no tumsas. «Tas droši vien bija kāda birojs.» Uz sienām ir pat gleznas…

Mašarins pacēla laternu, gaismas stars slīdēja gar sienām. Uz tiem tiešām karājās kaut kādas gleznas vai gravējumi – to nevarēja saprast. Mašarins un Černihs stūros sāka spīdināt savas laternas. Jans Kitsaks vairāk meklēja ar pieskārienu; viņam nebija lukturīša. Tas bija viņš, kurš tumsā uzgāja kādu dzelzs kasti. Turklāt viņš tam paklupa un gandrīz nokrita uz grīdas.

– Simts jiables! – Jans zvērēja poļu valodā.

– Ko tu dari? – jautāja Černihs.

«Šeit kaut kas guļ,» Jans paskaidroja. – Kaut kāda kaste. Tumsā nevar redzēt.

– Varbūt seifs? – ieteica Mašarins.

«Varbūt tas ir seifs,» Jans atbildēja no tumsas.

Mašarins piegāja klāt un paspīdināja lukturīti. Un patiesībā tā bija metāla kaste, kas atgādināja nelielu seifu. Kaste gulēja uz grīdas ar nolaistām durvīm.

– Nāc, piespiedīsimies! – teica Mašarins.

Viņi trīs apgrieza kasti otrādi. Melnais pavilka durvju rokturi, durvis neatvērās.

– Vai vēlaties uzzināt, kas ir iekšā? – jautāja Černihs.

«Lai uzzinātu, jums tas ir jāatver,» sacīja Jans.

«Tas ir loģiski,» Černihs iesmējās. – Bet kā to atvērt?

Kaste tika atvērta tikai tad, kad pienāca rītausma. Dienasgaismā to bija vieglāk izdarīt. Protams, atslēgas nebija, tāpēc nācās likt lietā savu prātu.

– Man vajadzētu viņam trāpīt ar granātu! – viens no cīnītājiem ierosināja.

«Nu, jā, ar granātu…» sacīja Mašarins. «Jūsu granāta sasitīs visu kasti drupās.» Ja nu tur ir vērtīgi dokumenti?

«Tad ļaujiet man izmēģināt to ar nazi,» ierosināja tas pats entuziastiskais cīnītājs. – Man ir brīnišķīgs nazis. Pašdarināts. Kopš pirmskara laikiem. Un tas ir viss, ko es viņiem neteicu. Reiz pat vācu bruņutransportiera durvis. Fašisti ieslēdzās iekšā un negribēja nākt ārā. Ar granātu tas būtu iespējams, bet žēl bruņutransportiera. Turklāt mums bija vajadzīga «valoda». Es izmantoju savu nazi, lai atvērtu durvis…

– Kas tad notika? – jautāja Mašarins.

– Citādi! – cīnītājs lepni atbildēja. – Galu galā nazis ir nazis visiem nažiem! Veikts prasmīgām rokām. Tāpēc ļaujiet man mēģināt…

«Nu, pamēģiniet,» Mazharins ar šaubām sacīja.

Cīnītājs noliecās pār seifu, apbur to ar savu apbrīnojamo nazi, un, protams, durvis atvērās.

– Iegūstiet to vislabākajā iespējamajā veidā! – cīnītājs pašapmierināti pasmaidīja. – Vai tu šaubījies…

Kastes iekšpusē gulēja kupla mape, kas pārsieta ar lentēm. Bet Maharins mapei nepieskārās. Sākumā viņš rūpīgi apskatīja seifa iekšpusi, neko nepieskaroties.

– Vai jūs meklējat mīnu, biedri kaptein? – jautāja cīnītājs ar nazi. – Šis ir pareizi. Tomēr ļaujiet man ieskatīties. Es esmu sapieris…

Mazharins klusībā padevās cīnītājam. Cīnītājs apsēdās seifa priekšā un sāka rūpīgi pētīt tā iekšpusi. Tad ar savu neparasto nazi viņš uzmanīgi atvēra mapi.

«Nu, šeit nav manas,» viņš sacīja, pagriezies pret Maharinu. – Kastīte ir kā kaste… Viņa droši vien steigā to nedaudz nometa, kad skraidīja prom.

«Varbūt tā,» Maharins piekrita.

Viņš izņēma no seifa mapi un atraisīja lentes. Mapē atradās ar rakstāmmašīnu drukāti papīri, visi vācu valodā. Karavīri ar klusu interesi vēroja Mašarina rīcību.

«Paskaties arī uz tevi,» Aleksejs sacīja Kirilam Černiham.

«Tas izskatās pēc sava veida rīkojumiem,» ierosināja Černihs. – Pavēles vai kas tamlīdzīgs… Paskatieties, gandrīz visiem papīriem ir viens un tas pats nosaukums. Šeit, zemāk. Irma Langa,» viņš lasīja. – Un šeit ir Irma Langa. Un arī šeit… Tik daudz parakstu – un visur viens un tas pats vārds. Interesanti…