Free

Šķiršanās ar mīļoto

Text
Mark as finished
Font:Smaller АаLarger Aa

22 nodaļa

Rena

– Celies, Rena, ir diena! Septiņos ieturam brokastis, bet divpadsmitos pulcējamies ēdamzālē uz nelielu uzkodu. Mans vīrs nāk no patriarhālas ģimenes un pieprasa stingru tradīciju ievērošanu. Lūk, es esmu sagatavojis savas drēbes. Tu esi nedaudz īsāks par mani, bet domāju, ka bikses derēs.

Drēbju kaudze maigi nokrita uz gultas. Meitene novilka segu no galvas un pārsteigta paskatījās uz māti. Tikai tagad viņa pamanīja, ka Ārins bija ģērbies tāpat kā vakar – apspīlētās zilās biksēs no raupja auduma un haki krāsas kreklā.

– Bikses?

– Jā, visas sievietes šeit tās valkā, un ne tikai strādājot. Tas ir ērti, laika gaitā jūs to novērtēsiet. Celies un saģērbies, pēc pusdienām dosimies uz bērnistabu un es tev parādīšu sava darba rezultātus. Tātad, ātri ieej dušā, es atgriezīšos pēc desmit minūtēm!

Māte kūsāja no enerģijas un entuziasma, bet Renu viņas entuziasms nevaldīja. Meitene gausi stiepās, viss ķermenis sāpēja no vakardienas piedzīvojumiem. Viņa negribīgi piecēlās un, ietinusies halātā, iemaldījās dušā, kas atradās blakus istabā. Es kratījos ar slēdzi, prātā ienāca mammas vakardienas norādījumi, kā aizvērt un atvērt krānu, lai taupītu ūdeni. Kāpēc to saglabāt? Baidīdamās kaut ko nepareizi izdarīt, meitene ilgi skatījās uz dzirkstošiem bronzas jēriem ar zilām un sarkanām zīmēm. Un, kad es nolēmu, es gandrīz apdegu, bet rezultātā es tomēr sasniedzu vēsu plūsmu.

Izgriezusi matus, Irēna atvilka aizkaru, lai izietu no kabīnes, bet tad, šausmās čīkstot, atkal pazuda aiz caurspīdīgā auduma. Uz vannas istabas sliekšņa stāvēja gara auguma svešinieks, pārsteidzoši līdzīgs Arinas vīram, tikai jaunāks, un viņa bārda bija bez pelēkas un ne tik pilna. Vīrieša tumšās acis izbrīnā nedaudz iepletās, bet uz lūpām jau izplatījās nerātns smaids. Viņš kaut ko teica, bet, nesagaidījis atbildi, smejoties izgāja ārā un aizvēra durvis. Uzliesmojošiem vaigiem sieviete izlidoja no kabīnes un, paņēmusi halātu, centās ātri iekļūt savā istabā.

Saģērbusies es ieskatījos neliela šaura garderobes durvīs ievietotajā spogulī. Pārdomas man negaidīti iepatikās. Bikses labi pieguļ, apskaujot izciļņus tur, kur vajadzēja. Vienkāršais krekls jautrā lielā čekā bija pietiekami garš, lai ievērotu viņas pieklājības sajūtu. Rena ģērbās strādāt savā dārzā gandrīz tāpat. Tomēr es pat nevarēju iedomāties, ko pamāte teiktu, ja viņas pameita šādi parādītos ēdamistabā! Bet šeit, acīmredzot, ir citi noteikumi – pie tā būs jāpierod. Meitene sapinēja savus mitros tumšos matus un pagriezās pretī mammai, kura bija ienākusi istabā.

Pastāstījusi par neveiklo sastapšanos ar vienu no saimnieka dēliem vannas istabā, Rena saņēma padomu turpmāk neaizmirst aiztaisīt durvis, jo šī pirts ir koplietošanas. Sekojot mātei pa tumšajiem, drūmajiem gaiteņiem, meitene ar ziņkāri skatījās uz māju, kurā viņai bija jādzīvo. Tas nenozīmē, ka māja šķita mājīga; drīzāk tā bija ērta. Pie viesistabas sienām piekārtas medību trofejas – brūnas ādas un zaraini ragi. Pie griestiem karājās būris, un tajā, ar dzeltenīgām ķepām satvēris laktu, sēdēja liels raibs putns ar āķainu knābi. Rena ilgi skatījās viņai stikla acīs, pirms saprata, ka tas ir izbāzts dzīvnieks.

– Izskatās dzīvs, vai ne? – jautāja māte. “Šim skaistajam plēsējam ieradušies zagt mūsu vistas no pagalma, tāpēc Mets jaunākais viņu noguldīja un pēc tam aizveda uz pilsētu, lai izgatavotu izbāzeni.

Rena vāji pasmaidīja, nedalīdamās saimnieku vēlmē dzīvot blakus mirušajam dzīvniekam. Brrr!

Drīz vien dīvainā kaste ar plakanu disku, rokām un svārstu, kas, kā skaidroja Ārins, spēlē pulksteņa artefakta lomu, pārsprāga aizsmakušā dūkoņā un uzkrītošā. Rēna saskaitīja divpadsmit sitienus. Un bultiņas saplūda zem skaitļa “12”. No visām lietām, ko meitene redzēja jaunajā pasaulē, viņai visvairāk patika pulkstenis. Drīz vien māte viņu ievilka ēdamistabā, kur divas kalpones, ģērbušās nevis formās, bet tikpat vienkārši kā saimniece, jau klāja galdu. Renē paskaidroja, ka šeit nav pieņemts nodrošināt kalpus – tās ir au pair, Montrose kokzāģētavas strādnieku sievas. Viņa paredzēja, ka šajā gadījumā visi strādnieki sēdēs pie saimnieka galda, taču drīz vien ap šauru, garu galdu, kas bija noklāts ar sniegbaltu galdautu, sēdās tikai ģimenes locekļi.

Mets Montrozs sēdēja pie galda, ar muguru pret logiem. Viņa vecākais dēls sēdēja uz labās rokas – viņu iepazīstināja kā Metu jaunāko. Tas bija tas pats vīrietis, kurš ielauzās un ieraudzīja viņu kailu. Rena atkal nosarka, un satikšanās ar pārējiem diviem dēliem bija kā sapnis. Ārina sēdēja uz vīra kreisās rokas; blakus viņai stāvēja bērnu barošanas krēsls, no kura Nikijs uzsmaidīja visiem. Māte norādīja uz krēslu blakus savai pusmāsai. Pretī sēdēja jaunākais un vidējais dēli. Jaunieši, tāpat kā viņu tēvs, bija gara auguma, platiem pleciem un, iespējams, savā veidā skaisti. Vienīgi Renē neinteresēja viņu entuziasma pilnie skatieni vai aci.

Maltītes sākumā visi piecēlās kājās, Mats salika rokas un sāka kaut ko ātri murmināt. Pārējie atkārtoja pēc viņa, un Irēna neizpratnē pārlaida acis pār viņu noliektajām galvām, īsti nesaprotot, kāpēc tas viss notiek. Par laimi, drīz šis rituāls (pusdienās tas tika atkārtots) beidzās, visi apsēdās, un palīgi ienesa pannas un katlus ar kaut ko ēstgribu.

Jaunie ēdieni un produkti meitenei pārsvarā patikuši, lai gan, protams, visus galdā esošos ēdienus viņa nevarēja izmēģināt. Jaunākā Montroza ar dīvaino vārdu PJ galanti uz šķīvja lika marinētas sēnes un sagrieztus mājās gatavota šķiņķa gabaliņus. Maize šķita bezgaršīga, lai gan tā bija balta un augstākās kvalitātes. Izmēģinājusi dzērienu ar nosaukumu “tēja”, meitene diez vai atturējās no raustīšanās – pēc Andoras aromātisko augu uzlējumiem buljons šķita pārāk pīrāgs. Bet visi pie galda to dzēra ar acīmredzamu baudu, acīmredzot pieraduši.

Pēc sātīgas maltītes visi aizgāja, pat mazo Nikiju aiznesa viņu pieskatošā asistente. Bēgļa labprāt būtu atgriezusies savā istabā un, aprakta segā, turpinājusi sapņot par Janu un viņas dzimto pasauli, taču Ārins to neļāva. Satvērusi viņu aiz elkoņa, viņa izvilka meitu ārā, lai apskatītu meža audzētavu.

"Visi šeit strādā, mans dārgais." Un jums arī vajadzētu. Tu man palīdzēsi. Man pašam nav viegli visam izsekot, bet tagad paplašināsimies. Jā, pat no Kalifornijas pie mums brauks pēc retu sugu kokiem!

Un Rena sekoja mātei pa pelēko sētu pretī ne īpaši patīkamiem atklājumiem.

23 nodaļa

Rena

Bērnudārzs pārsteidza Rēnu, pirmkārt, ar savu izmēru. Lai izbrauktu pa tā perimetru, sievietes iekļāvās nelielā divvietīgā automašīnā, kuras jumts bija audekla nojume – viņu māte to sauca par “bagiju”. Kad viņi pārvietojās starp sakārtotajām jauno koku rindām, Arina stāstīja par savu darbu.

Kādreiz, ļoti sen, šajā vietā šalkoja aizsargājamais kuģu mežs, bet pamazām cilvēki māju būvniecības nolūkos nopostīja lielāko daļu koku. Montroza tēva bizness plauka, bet pats Mets jau saskārās ar problēmu: meža platība, kas piekļāvās viņa kokzāģētavai, tika pilnībā izcirsta, viņam nācās pirkt arvien jaunas platības, tērēt naudu piegādei un izpostītajiem izcirtumiem. bija aizauguši ar atkritumiem, derēja tikai malkai.

Bet, kad Arins ieradās šajā pasaulē, viss mainījās. Skatoties uz mirušajiem celmiem un augsni, ko izkropļoja milzīgo mežizstrādes mašīnu kāpuri, viņa saprata, ka var atdzīvināt mežu. Un Mats tajā saskatīja praktisku labumu. Viņš iedalīja šo zemes gabalu savai sievai, nolīdzināja augsni, un sieviete no citas pasaules to pamazām iestādīja ar priežu un ozolu stādiem, ko atveda no meža. Zemes burvība palīdzēja kokiem attīstīties daudz ātrāk, un pašas pirmās priedes jau izskatās divdesmit gadus vecas un drīz tiks nocirstas.

Taču Arins cenšas ne tikai kokzāģētavas peļņas dēļ. Tikai daļai koku ir lemts kļūt par labiem dēļiem. Pārējais tiks izmantots meža atjaunošanai un dabas līdzsvarošanai. Bija arī dendrārijs ar retām sugām, un uzņēmīgais Mats jau bija bazūnējis pa pilsētu, ka pieņemot pasūtījumus.

Īpaši rūpīgi tika apskatīta teritorija ar eksotiskiem augiem. Platlapu papardes ar kupliem pinkainiem stumbriem, bagātīgi ziedošiem krūmiem, skujkokiem, kuriem piešķirta dīvaina forma. Kā sacīja Arins, pēdējos īpaši iecienījuši vietējie iedzīvotāji, jo tie labi panes bargās ziemeļu ziemas.

– Tātad mēs esam ziemeļos? – Rēna pirmo reizi izrādīja interesi. Mātes darbi, protams, nevarēja viņu atstāt iespaidu, taču, atrautīgi pārdomājot līdzenās koku rindas, viņas dvēsele joprojām atradās citā pasaulē. – Kā izskatījās portāls, caur kuru tu šeit nokļuvi, Arin?

Mātes skaistajā sejā bija redzama vilšanās.

– Rena, aizmirsti par pagātni! Es runāju ar jums par nākotni…

Bet meitene nevēlējās padoties.

– Un tomēr, kā viņš izskatījās?

– Tu esi spītīgs, to saņēmi no sava tēva! Portāls bija neuzkrītošs, tikai sekla ala zem milzīga koka saknēm pašā Kaulu meža centrā. Man vajadzēja kāpt, noliecās! Pēc Loes ieteikuma es ielīdu tur un iznācu šajā pasaulē. Kāpēc jautāt? Vai ar tevi bija savādāk?

Rena nevēlējās iedziļināties detaļās un pakratīja galvu.

“Iespējams, koks neizturēja ziemas vētras un nokrita, un pamanāmā ala stumbra pakājē pārvērtās parastā bedrē zem saknēm. Kāda likteņa ironija, ka es nolēmu paslēpties tieši tajā vietā!

Sapratne, ka Jans nekad neatradīs tik slēptu ieeju citā pasaulē, lika viņa sirdij sāpīgi sažņaugties. Jums pašiem jāatrod ceļš atpakaļ! Tam ir jāpastāv!

– Vai jūs varētu man parādīt vietu mežā, kur ir eja no mūsu pasaules? Es pats to neatcerējos, vecā sieviete mani tā nobiedēja, ka es uzreiz nesapratu, ka neesmu uz Andora.

Ārina apstājās un uzlika rokas uz gurniem. Vilšanās padevās dusmām.

– Irēna, es lūdzu pēdējo reizi: atmet savus veltīgos sapņus! Tavs mīļākais atrodas citā pasaulē, tev pazudis uz visiem laikiem. Nu cilvēki šķiras, tā arī notiek. Jums ir paveicies, ka tā vietā, lai apprecētos ar vienas rokas invalīdu, jums ir otra iespēja. Paskatieties apkārt: arī šeit ir skaisti jaunieši. Pusdienu laikā es pamanīju, cik ļoti tu patīc Čadam, manam vidējam padēlam. Esmu pārliecināts, ka, kad tu pieradīsi, pagātne tev šķitīs tikai sapnis. Man arī bija skumji un sākumā tevis pietrūka. Par laimi Matam izdevās mani iepriecināt un novērst manu uzmanību. Un tad piedzima Nikola, un dzīve sāka mirdzēt ar jaunām krāsām! Tici man, ar tevi būs tāpat.

 

Rēna tikai smagi nopūtās: nebija īpaši patīkami uzzināt, ka mātei, kurai augot tik ļoti pietrūka, meitas nemaz nav pietrūcis.

Kamēr viņi gāja gar skuju koku stādiem, kas bija apgriezti piramīdu un bumbiņu formā, Arina nemitīgi sauca viņu zemes vārdus, liekot meitai tos atkārtot vairākas reizes. Beidzot mēs sasniedzām rindas malu, šeit trausli, nodzeltējuši krūmi ar blīvām, ādainām lapām, kas izspiedušās no auglīgās melnās augsnes.

– Pagaidām tā ir jūsu atbildības joma. Tās ir acālijas – a-za-li-i,” Ārins vairākas reizes atkārtoja, lai Irēna atcerētos. – Viņi vienkārši neiesakņojas neatkarīgi no tā, ko es viņiem nodarīju! Un viņiem vajadzētu ziedēt ļoti skaisti. Jūs apsolījāt kļūt par diezgan spēcīgu burvi. Atceros, ka dzimumzīme aizņēma pusi no tavas pildspalvas!

Rena mehāniski noglāstīja savu kreiso plecu, uz kura krokojās skaists plats raksts zaļa, grezna vīnogulāja formā. Patiešām, Šandors viņai neatņēma maģiju, un tikai Leir te’Marso stulbā spītība neļāva apdāvinātajai meitenei doties uz burvju akadēmiju.

– Rūpējies par augiem, meita. Bizness palīdzēs aizmirst par blūzu. Kad esat pabeidzis, nāc uz biroju, šī ir māja pie bērnistabas ieejas,” ar šiem vārdiem Ārins aizgāja, un Rena apsēdās uz zāles netālu no nelaimīgajām acālijām.

Meitene mīlēja augus, viņai patika tos ārstēt un kopt, un šīs pateicīgās radības uz burvju mākslinieka aiziešanu atbildēja ar bagātīgu ziedēšanu un augšanu. Kopš bērnības dārzs ir bijis izeja un mierinājums pret sadzīves nepatikšanām un sadursmēm ar Leiru Selēziju. Bet tagad Renē nebija laika izkāpšanai. Nelaimīgā meitene gribēja skriet atpakaļ mežā, uz vietu, kur aug dakšveida koks ar baltu mizu. Un meklē, meklē…

Un kā māmiņa nesaprot, ka šajā pasaulē Rena nav apmierināta pat ar darbu ar augiem?

Tomēr stādi prasīja uzmanību, un zemes locītājs ļoti juta viņu sūdzības. Augsne bija pārāk smaga un nepietiekami skāba. Bet ar šo vari pagaidīt un vērsties pie savas mammas, kura droši vien pastāstīs, ko šajā pasaulē izmanto augsnes paskābināšanai. Irēna turēja abas rokas pār krūmu, no pirkstiem izslīdēja zaļa dzirkstele un skrēja gar lapām un kātiem, līdz pašiem sakņu galiem. Viņa to darīja ar katru no divdesmit krūmiem un apsēdās, lai novērotu, kā darbojas maģijas dotais impulss izaugsmei un dziedināšanai. Daži augi kļuva stiprāki un iztaisnoja savas lapas tieši mūsu acu priekšā. Viena acālija pat radīja brīnišķīgu spilgti rozā ziedu kopu, bet citām bija vajadzīgas jaunas maģijas uzlējums.

Saule uzlēca diezgan augstu, kad meitene nolēma, ka ir pielikusi pietiekami daudz pūļu, iztērējusi pusi no rezerves, un māte būs apmierināta. Acālijas ieguva gan sakņu, gan veģetatīvo masu un izskatījās daudz veselīgākas nekā dienu iepriekš. Ar baudu paskatījusies uz acij tīkamajiem apstādījumiem, Rena aizmaldījās uz izeju no bērnistabas.

Viņa kā zemeslotāja, protams, nevarēja palikt vienaldzīga pret zilajām debesīm, pret putnu čivināšanu un grebtajām ēnām no vainagiem, kas slīdēja gar zemi. Es nevarēju neatzīt, ka šī pasaule ir skaista. Ejot pa bagija riteņu saspiesto zāli, meitene skaidri saprata, ka ir spējīga iemīlēties šajā pasaulē. Bet tikai tad, ja viņš patiešām ir izmisumā. Bet pagaidām viņai jāmeklē portāls atpakaļ. Kamēr nav pagājis gads, pēc kura atgriešanās kļūs lieka, jo šajā periodā Andoram paies veseli pieci gadi! Janga noteikti viņu tik ilgi negaidīs. Ja viņš apprecas un ir laimīgs ar kādu citu, kāpēc pagātnes rēgs traucētu viņa mieru?

Mīkstā zāle apslāpēja vieglos soļus, varbūt tāpēc tie nebija dzirdami mājā, kur Arins glabā ierakstus? Tomēr, kas gan Metu jaunākajam un viņa pamātei rūpēja – viņi bija pārāk aizņemti viens ar otru un kaislīgi skūpstās. Šokēta par sākuma attēlu, Rena apspieda pārsteigtu izsaucienu, klusi aizvēra durvis un pazuda starp stādījumiem.

24 nodaļa

Rena

Rena steidzās pa aleju, neizceļot ceļu, kamēr viņa bija prom no tā, kas bija pavēries. Atklātā aizraušanās aina starp māti un viņas padēlu, protams, meiteni samulsināja. Bet šeit bija kaut kas cits. Māte tagad šķita attālāka un nesaprotamāka nekā jebkad agrāk. Bērnībā Irēna daudz fantazēja, apveltot no vīra aizbēgušo Arinu ar visdažādākajiem tikumiem. Ideālus sagrauj realitāte, vienmēr radot sāpes tiem, kas tos radīja. Māte aizbēga no pilnīgas dzīves nepatiesības ar Leiru Marso, lai piekrāptu savu jauno vīru citā pasaulē! Un tagad viņš dzīvo melos, rūpīgi rūpējoties par savu dzīvesbiedru un nekavējoties atdodoties savam padēlam? Un viņa saka, ka viņai šeit ir prieks!

Par laimi, ka Montrozam ne par ko nav ne jausmas. Un, ja Mats vecākais to uzzinās, cik ilgi šī aizliegtā laime pastāvēs? Un mīlētāji neslēpj – tagad tos varētu noķert jebkurš!

Sasniegusi krūmiem aizaugušā laukuma malu, Rena iegrima zālē un ar rokām aizsedza savu degošo seju. Māte ir jābrīdina, lai viņa vismaz uzmanās. Uzsākt šo sarunu būs grūti, jo Ārins nerada atklāta cilvēka iespaidu, un pat ar vecāko meitu viņš izturas izteikti distancēti.

Mēģinot novērst uzmanību, meitene no zāles stiebriem izvilka jauku sarkanu kukaiņu ar melniem punktiem uz noapaļota apvalka. Sīkas kājas kutināja ādu, vabolītei uzkāpjot uz rādītājpirksta gala. Un tad sarkanie cietie atloki pašķīrās, kukainis būtiski izpleta savus tumšos apakšējos spārnus un aizlidoja uz blakus esošo ziedu.

“Šī pasaule tik ļoti atšķiras no mūsējās! Varbūt mātes un viņas vīra dēla uzvedība šeit ir normāla?

Jā, jums ir atklāti jārunā ar Arinu. Lai viņš skaidro, kas te notiek, kas ir pieņemts, kādi tabu pastāv. Pirmo reizi Rena prātoja, kā viņa dzīvotu šajā pasaulē, ja nevarētu atgriezties. Viņa dzenās pēc šīs domas, bet, ja viņa bija godīga pret sevi, šāda izredze vairs nešķita pārdabiska. Lai justos ērti, nepietiek tikai ar valodas apguvi, jums ir jāsaprot, kā šeit viss darbojas.

Iegrimusi drūmās domās, meitene uzreiz nepamanīja, ka viņu kāds vēro. Pārlaidusi skatienu uz tuvākajiem krūmiem, Rena bailēs nodrebēja. Dziļajā ēnā zem platajām lapām piesardzīgi un spilgti mirdzēja divas fosforizējošās zaļas acis. Meitene viņu asi apklusa, un acis uzreiz pazuda, bet krūmi neapmierināti čaukstēja. Kaut kāds vidēja auguma dzīvnieks, piemēram, saulla?

Neliels incidents ieslodzītās sievietes domas novirzīja citā virzienā. Jūs nevarat novērst uzmanību no portāla meklēšanas. Šodien jums vajadzētu atgriezties pie pamanāma koka un sākt meklēšanu. Rena sāpīgi centās atcerēties savu ceļu cauri mežam. Viņa aizbēga, baidoties no briesmīgās raganas, kura bez pūlēm saplēsa nabaga Pont-Aruā. Man bija jālec pāri gravām un jāšķērso upe. Ak, vakardienas notikumi šķiet tik tāli, it kā būtu pagājuši simts gadi! It kā viss noticis nevis viņai, bet kādai citai meitenei.

"Jang, vai jūs joprojām atceraties savu Rēnu?"

Rena ar plaukstu noslaucīja izmisuma asaras, nolādēdama vai nu sevi, spītīgo grāfu, nīsmo pamāti vai māti, kura tik nevietā bija sagādājusi meitai liktenīgo Ceļa amuletu. Tagad meitene prātoja, vai nejauši viņas kājas aizveda viņu uz izcirtumu, kur briesmīgā ragana izlikās par priedi? Viņa nebūtu pārsteigta, ja Ceļa artefakts patiešām kontrolētu katru viņas kustību.

Un ja tā? Varbūt viņš parādīs ceļu atpakaļ? Vakar mana māte artefaktu nepaņēma, tas palika istabā.

"Čau, Rena!"

Mazā meitene uztvēra, izdzirdot savu vārdu.

Aiz kokiem parādījās viena no Montrosa dēlu staltā figūra. Jaunietis kaut ko teica, bet meitene saprata tikai adresi un tagad uzmanīgi paskatījās uz jaunieti, cenšoties pēc viņa sejas izteiksmēm un žestiem saprast, ko viņš vēlas. Čads apsēdās uz zāles viņai blakus un pastiepa plānu šķīvi ar mirdzošu ekrānu. Rēna ar ziņkāri skatījās uz Magovisora zemes ekvivalentu. Ekrāns tika sadalīts divās daļās: gan labajā, gan kreisajā pusē bija dažas ikonas – acīmredzami uzraksti. Puisis norādīja uz laukumu labajā pusē, un tad gaidoši paskatījās uz meiteni.

Ko viņš no viņas grib?

Rena pasmaidīja un paraustīja plecus. Čads izskatījās vīlies, taču nepadevās. Ar žestiem viņš parādīja, ka nevar saprast jauniegūto radinieku, bet piedāvāja sazināties rakstiski. Beidzot Irēnai atklājās, ka jaunākais Montrozs atnesis svešvalodas atkārtotāju uz savējo, jo Ārins bija pievīlis ģimeni, sakot, ka viņas “māsa” ir ārzemniece. Tātad, kas mums tagad jādara?

Meitene tik burvīgi pasmaidīja, cik vien spēja, un tad kaprīzi sarauca degunu un pakratīja galvu, liekot saprast, ka viņa nevēlas izmantot šo metodi. Sajūsmā jauneklis neprotestēja. Un Rena paņēma ziedu un norādīja uz to, un tad jautājoši paskatījās uz Čadu. Viņš uzreiz saprata, kas no viņa tiek prasīts, un izteica gatavību palīdzēt.

– Zieds! Zieds!

Rena atkārtoja, rūpīgi izrunājot visas skaņas, jo viņa patiešām centās atcerēties. Viņa piecēlās un devās pie koka. Viņa norādīja uz izkāpšanas vietām.

– De-re-vo.

Drīz viņas vārdu krājumu papildināja ducis lietvārdu un pāris darbības vārdu.

Nejauši apgriezusies, Rena pārsteigta kliedza. Divu soļu attālumā no viņas atradās nezināms dzīvnieks. Pūkaina balta kažokāda ar sarkaniem un melniem plankumiem un jauku ūsainu seju. Radījums laizīja ķepu un, šķiet, nepievērsa cilvēkiem nekādu uzmanību. Meitene norādīja uz dzīvnieku savai skolotājai.

– Kaķis! – Čads nejauši pieklauvēja pie zāles, saukdams savu mīluli. – Pūkain, šurp!

Jauneklis saņēma augstprātīgo skatienu no būtnes, ko sauc par "kaķi", zaļajām acīm. Un Rena saprata, kas slēpjas krūmos un biedē viņu ar savām mirdzošajām acīm. Viņa iesmējās un piesardzīgu soli paspēra dzīvnieka virzienā. Kaķis pārstāja mazgāties un sastinga, nemirkšķinot skatījās uz meiteni.

Čads lika saprast, ka ir bīstami pieiet pārāk tuvu. Viņš norādīja uz dzīvnieka ķepām un pēc tam nobrauca ar nagu gar plaukstas aizmuguri, atstājot vieglu nospiedumu. Rena pamāja ar galvu un klusi izsauca maģiju līdz pirkstgaliem. Tas ir tas, ko es vienmēr darīju savā pasaulē, kad man vajadzēja pievilināt dzīvnieku. Viņa pastiepa roku, ļoti vēlēdamās noglāstīt graciozā radījuma mīksto kažoku. Kaķis piesardzīgi nošņāca, bet tūdaļ piecēlās un, aizvērusi acis, berzējās pret viņas roku. Likās, ka šajā mazajā radībā iedarbināts motors, kad kaķis sāka berzēties gar meitenes kājām.

Un Rena, priecājoties, ka pieradinājusi vietējo radījumu, glāstīja elastīgo muguru, atrodot dīvainu, iepriekš nezināmu gandarījumu un pat mieru.