Nunc dimittis

Text
Author:
From the series: Nexus #1
Read preview
Mark as finished
How to read the book after purchase
Font:Smaller АаLarger Aa

En el camp de la història de la cultura i de la literatura, compta amb aportacions dedicades majoritàriament a obres i autors medievals i moderns (crítica textual, llengua literària, documentació històrica, etc.), que posen de manifest la seua formació humanista. Un esment especial mereixen els seus estudis sobre la tradició textual del Llibre dels feits del rei en Jaume (2014-2015), text que ha estudiat i editat en versió filològica i amb actualització lingüística en col·laboració amb Vicent J. Escartí. Els estudis dedicats a la història de la llengua abracen tot l’espectre cronològic del català. Entre aquests, destaca Aportacions a l’estudi del català literari medieval (2018).

Ha alternat les publicacions científiques amb nombrosos treballs de caràcter divulgatiu (articles, conferències, presentacions, informes, intervencions en taules redones, entrevistes i col·laboracions periodístiques...). Ha publicat articles a revistes científiques, com Estudis Romànics, Zeitschrift für Katalanistik, Gutemberg-Jahrbuch, Els Marges, Quaderni Ibero-Americani, Rivista Italiana di Studi Catalani, Afers, eHumanista, Dialogoi, Arxiu de Textos Catalans Antics, Catalan Review, Historical Catalan Review, L’Espill, Llengua i Literatura Catalanes, Revista Valenciana de Filologia, Estudis Baleàrics, L’Avenç, Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura, L’Aiguadolç, Serra d’Or, Quaderns de Filologia, Sharq Al-Andalus, Revista de Filología Románica, Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona; en revistes de divulgació, com Saó, Alba, Caràcters, Mètode, La Rella, L’Ullal, El Temps, Cresol, El Mirall; en periòdics, com Levante, El País, El Punt, El Mundo i, de manera molt freqüent, en els llibres de festes de Benicolet, d’on és cronista oficial, i de la Pobla del Duc, sempre entenent la divulgació com una part necessària, indefugible, del seu quefer intel·lectual.

Darrerament ha estat nomenat professor emèrit de la Universitat de València (1-9-2018) i Fill Predilecte de Benicolet (18-12-2018).


1.Sanchis Guarner amb el ja doctor Antoni Ferrando, el seu primer doctorand, al Departament de Lingüística Valenciana després de la lectura de la tesi doctoral (juliol de 1976).


2.Antoni Ferrando, Francesc de Borja Moll, Emili Casanova i Lluís B. Polanco, després de visitar el Palau de la Generalitat aprofitant l’assistència del filòleg mallorquí a l’homenatge de la Universitat de València a Manuel Sanchis Guarner (17 de maig de 1982).


3.Al claustre de la Universitat de València del carrer de la Nau amb Germà Colon, investit doctor honoris causa (octubre de 1984).


4.Antoni Ferrando felicita Joan Fuster per la investidura com a doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona (2 d’octubre de 1984). (Foto: Cortés. Arxiu Joan Fuster, Sueca.)


5.Amb Joan Coromines en la seua visita a València (1985).


6.Amb diversos companys dels departaments d’Alacant i València, amb motiu de la visita de Joan Coromines. De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Joan Ponsada, Francesc Ferrer Pastor, Antoni Ferrando, Rafael Alemany, Joseph Gulsoy, Joan Coromines, Lluís Alpera, Jaume Pérez Muntaner, Jordi Colomina, Vicent Escrivà, Lluís B. Polanco, Vicent Simbor, Carme Barceló, Enric Balaguer i Joan Ramon Borràs (1985).


7.Emili Casanova i Antoni Ferrando, dos joveníssims companys des dels inicis de la creació del Departament, en una visita a Granada (1985).


8.Ferrando va presidir l’Àrea d’Història de la Llengua del II Congrès Internacional de la Llengua Catalana. En la imatge, pronunciant el discurs inaugural a Poblet (1986).


9.Amb Albert Hauf i Curt Wittlin en una sessió dels Premis Octubre (1992).


10.Apadrinant Antoni M. Badia i Margarit en l’acte d’investidura com a doctor honoris causa per la Universitat de València (16 d’octubre de 1992).


11.Antoni Ferrando, al paranimf de la Universitat de València, rep de mans del rector Ramon Lapiedra la medalla de la Universitat de València i el títol honorífic per a Joan Fuster en un acte pòstum (23 de novembre de 1992).


12.Al claustre del carrer de la Nau amb el rector Ramon Lapiedra i l’escriptor Enric Valor el dia de la seua investidura com a doctor honoris causa. D’esquerra a dreta: J. V. Martínez Luciano, M. Baldó, C. Morenilla, M. Pérez Saldanya, Ramon Lapiedra, Enric Valor, Vicent Escrivà, Antoni Ferrando, Albert Hauf i Pere Riutort (30 de novembre de 1993).


13.La Secció Filològica de l’IEC. D’esquerra a dreta: A. Ferrando, J. Argenté, J. Veny, V. Pitarch, J. Mallafré, J. Moran, J. Miralles, M. Màyer, J. Rafel, P. Verdaguer, M. Àngels Anglada, A. M. Badia i Margarit, M. Teresa Cabré, J. Roca-Pons i Aina Moll (juny de 1995).


14.Com a director de l’Institut Uni versitari de Filologia Valenciana, Ferrando visità, amb Vicent Pitarch, el president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol (1997).


15.Amb Xavier Casp al seu despatx de València (febrer de 2003). (Foto: Lluís B. Polanco.)


16.Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (15 de juliol de 2016) (Foto: Joan M. Asensi, AVL).


17.Intervenció en el I Simposi Internacional sobre Situació i Perspectives del Plurilingüisme a Europa (AVL), amb la conferència «Els drets lingüístics en l’àmbit valencià: nous plantejaments» (2007).


18.Acte de presentació, a l’Aula Magna de la UV, de la investigació d’Abel Soler, dirigida per Ferrando, que donava les claus per a la descoberta de l’autoria de Curial e Güelfa (febrer de 2017). (Foto: M.S.M.)


19.Antoni Ferrando va apadrinar, amb Vicent Simbor, el pare Josep Massot com a doctor honoris causa per la Universitat de València. En la imatge, al paranimf en un moment de l’acte d’investidura (16 d’abril de 2017). (Foto: P. Pelechà, TAU-UV)


20.Amb la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, al claustre del carrer de la Nau. (juny de 2018). (Foto: M.S.M.)


21.A Bucarest, amb la junta directiva de l’AILLC i alguns dels assistents al XVIII Congrés Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (juliol de 2018).


22.Ferrando en les dues últimes lectures de tesis doctorals dirigides per ell. En una imatge, amb el ja doctor Alaitz Zalbidea. En l’altra, amb el doctor Adrià Martí Badia i els membres del tribunal: Maribel Guardiola (UA), Rafael Roca (UV) i Jordi Ginebra (URV) (febrer de 2019). (Fotos: M.S.M.)

 

23.Acte de presentació del llibre Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna de cultura des de la diversitat (PUV, 2018), coeditat amb les direccions generals de Política Lingüística de Catalunya, Balears i València. En la imatge, Ferrando amb els membres de la taula: el company Emili Casanova, el director i les directores generals de Política Lingüística dels tres governs, Rubén Trenzano, Ester Franquesa i Marta Fuxà, i la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez (4 de febrer de 2019). (Foto: M.S.M.)


24.Conferència de cloenda del Congrés Internacional «Sant Vicent Ferrer i el poble valencià» (València, IAM) (28 de febrer de 2019). (Foto: V. J. Escartí).

BIBLIOGRAFIA D’ANTONI FERRANDO FRANCÉS

1. LLIBRES

1978 Narcís Vinyoles i la seua obra («Pròleg» de Manuel Sanchis Guarner), València, UV, Departament de Lingüística Valenciana.

1980 Consciència idiomàtica i nacional dels valencians («Pròleg» de Manuel Sanchis Guarner), València, UV, ICE/IFV. [Edició simultània, amb una «Presentació» de Marià Gonzàlez Baldoví, València, Ajuntament de Xàtiva.]

1983 Els certàmens poètics valencians del segle XIV al XIX («Pròleg» de Jaume Pérez Montaner), València, Institut de Literatura i Estudis Filològics / IAM / Diputació de València.

1986 Llengua COU. En col·laboració amb Miquel Nicolás, Manuel Pérez Saldanya i Vicent Salvador, València, Gregal Llibres / Consorci d’Editors Valencians.

1987 Invitació a la llengua catalana. En col·laboració amb Miquel Nicolás, Manuel Pérez Saldanya i Vicent Salvador («Pròleg» i «Epíleg» de Germà Colón), València, Gregal Llibres / Consorci d’Editors Valencians.

1993 Panorama d’història de la llengua. Coautoria amb Miquel Nicolás, València, Tàndem, col. «Base de dades», 3.

Homenatge universitari a Joan Fuster. Coautoria amb Manuel Pérez Saldanya, València, Universitat de Valencia.

1995 Homenatge universitari a Josep Iborra. Coautoria amb Vicent Alonso i Manuel Pérez Saldanya, València, UV.

2000 Història de la llengua catalana, I. Coautoria amb Miquel Nicolás, Barcelona, UOC.

2001 Història de la llengua catalana, II. Coautoria amb Miquel Nicolás, Barcelona, UOC.

2005 Història de la llengua catalana. Coautoria amb Miquel Nicolás, Barcelona, UOC/Pòrtic. [Segona edició ampliada: Barcelona, UOC, 2011].

NOTA: Aquesta bibliografia, distribuïda en diferents apartats, s’ha confegit seguint un ordre cronològic oportunament explicitat. En relació amb els articles de divulgació i les entrevistes, només se’n consigna una selecció. S’hi han exclòs totes les conferències, ponències, discursos i comunicacions no publicades.

2006 La configuració social de la norma lingüística a l’Europa llatina. Coautoria amb Miquel Nicolás, Alacant, IIFV.

2008 El Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana i el País Valencia, Catarroja / Barcelona / Palma de Mallorca, Afers.

2011 Les ‘Regles d’esquivar vocables’ a revisió. Coautoria amb Germà Colón, València/Barcelona, IIFV/PAM.

2013 Sant Vicent Ferrer en la historiografia, la literatura, l’hagiografia i l’espiritualitat al segle XV, València, IAM.

2018 Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna de cultura des de la diversitat, València, PUV.

Aportacions a l’estudi del català literari medieval, Castelló, Fundació Germà Colón Domènech.

2019 Semblança de Manuel Sanchis Guarner (1911-1981), Barcelona, IEC (en premsa).

2. EDICIONS

1977 Llibre del Consolat de Mar (Arxiu Municipal de València). Any 1409 (Introducció, transcripció i traducció castellana, acompanyada del facsímil), València, Vicent García Editores.

1978 Llibre del Repartiment de València (Introducció, traducció, índexs antroponímic, toponímic i de matèries, acompanyada de facsímil), València, Vicent García Editores.

1980 Matfre Ermengaud, Breviari d’amor. Manuscrit valencià del segle XV (Biblioteca Nacional de Madrid) (Introducció, transcripció i traducció castellana, acompanyada del facsímil), València, Vicent García Editores.

1982 Martí de Viciana, Comentari a l’‘Econòmica’ d’Aristòtil, Sant Boi del Llobregat, Edicions del Mall, col. «Biblioteca Escriny de Textos Medievals Breus», 5.

1985 Manuel Sanchis Guarner, De la terra i la gent del País teu. Crestomatia de prosistes valencians moderns (1980-1981) (Introducció, edició i notes biobibliogràfiques), València, Fundació Birlanga-Fuster.

1986 Jaume Gassull, La Vida de Santa Magdalena en cobles, València, Saidia.

1989 Miscel·lània Joan Fuster. Estudis de llengua i literatura, vol. 1 (coedició amb Albert Hauf Valls), Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

1990 La llengua oral en els mitjans de comunicació. Actes de les Jornades sobre la Llengua Oral als Mitjans de Comunicació Valencians (València, 1987), València, IFV/UV, col. «Oberta».

Miscel·lània Joan Fuster. Estudis de llengua i literatura, vol. 2 (en collaboració amb Albert Hauf Valls), Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

1991 Miscel·lània Joan Fuster. Estudis de llengua i literatura, vols. 3 i 4 (en col·laboració amb Albert Hauf Valls), Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

1992 Miscel·lània Joan Fuster. Estudis de llengua i literatura, vol. 5 (en collaboració amb Albert Hauf Valls), Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

Miscel·lània Sanchis Guarner, 3 vols., Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

1993 Miscel·lània Joan Fuster. Estudis de llengua i literatura, vols. 6 i 7 (en collaboració amb Albert Hauf Valls, amb el pròleg «Un adéu inesperat» d’A. Ferrando), Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

Manuel Sanchis Guarner, Gramàtica valenciana (amb edició crítica i estudi preliminar), Barcelona, Alta Fulla, col. «Documents de Filologia Catalana», 9.

Actes del IX Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (Alacant / Elx, 9-14 de setembre de 1991), 3 vols. (en col·laboració amb Rafael Alemany i Lluís Meseguer), Montserrat, PAM/UA/UV/UJI.

1994 Miscel·lània Joan Fuster. Estudis de llengua i literatura, vol. 8 (en collaboració amb Albert Hauf Valls), Montserrat, PAM/UV, Departament de Filologia Catalana.

1995 Jaume I, Llibre dels fets del rei en Jaume, versió modernitzada (coautoria amb Vicent Josep Escartí), Catarroja/Barcelona, Afers, col. «Textos clàssics», 1 [reedició: València, Biblioteca El Mundo, 2004].

Pere Jacint Morlà, Poesies i Col·loquis, València, IVEI / Diputació de València, col. «Biblioteca d’Autors Valencians», 32.

1996 La Vida de sant Vicent Ferrer, de Miquel Péreç, València, UV / Vicent García Editores.

1998 Josep Giner, Obra filològica (1931-1991) (en col·laboració amb Santi Cortés), València, IIFV / Comercial Denes.

Manuel Sanchis Guarner: el compromís cívic d’un filòleg (en col·laboració amb Francesc Pérez Moragón), València, PUV.

1998 Francesc de P. Burguera: l’obsessió pel país (en col·laboració amb Antoni Furió), València, PUV.

1999 Lluís Alcanyís, Regiment curatiu e preservatiu de la pestilència, València, UV.

2000 Joan Fuster, Correspondència, vol. 4. Sanchis Guarner, Giner, Colon, València, Tres i Quatre / UV, Cátedra Joan Fuster.

2001 Joseph Gulsoy, Estudis de filologia valenciana: escrits seleccionats, València, PUV.

Guia d’usos lingüístics (coordinació). Volum I. Aspectes gramaticals, Alacant, IIFV.

2002 Francesc Ferrer Pastor: les paraules d’un poble (en col·laboració amb Emili Casanova), València, UV.

2004 La traducció valenciana de la Missa del segle XIV. Estudi i edició de la versió de Guillem Anglés (ACV, Ms. 169) (en col·laboració amb Xavier Serra), València, Universitat de València, Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer. [Reedició: Un Cànon de la Missa en romanç del segle XIV. Estudi i edició de la versió valenciana de Guillem Anglés (Ms. 169 de l’ACV) (en col·laboració amb Xavier Serra), València, Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer, Sèrie «Monumenta Archivorum Valentina», 8, 2007.]

Antoni M. Badia i Margarit, Moments clau de la història de la llengua catalana, València, UV.

2006 Lluís Alcanyís, 500 anys (Xàtiva 1440?-València 1503). Textos d’Agustí Ventura Conejero et alii; transcripció d’A. Ferrando, M. Sanchis Guarner i E. M. Prats Benavent, Xàtiva, Ulleye.

Pere Maria Orts i Bosch, Per la memòria històrica dels valencians, València, AVL.

2007 Manuel Sanchis Guarner: context, paraula, record (en col·laboració amb Santi Cortés), València, PUV.

Curial e Güelfa. Edició filològica, Tolosa, Anacharsis.

2008 Jaume I, El Llibre dels fets. Estudi introductori: «El Llibre dels fets del rei Jaume I, testimoni excepcional de la naixença del regne de València»; i modernització lingüística en col·laboració amb Vicent J. Escartí, València, IAM.

2009 Joan Veny, Estudis lingüístics valencians, en col·laboració amb Emili Casanova, València, UV.

2010 Jaume I, Libre dels feits. Estudi i edició del ms. 1738 de la Biblioteca de Catalunya, en col·laboració amb Vicent J. Escartí, València, AVL.

2012 Estudis lingüístics i culturals sobre ‘Curial e Güelfa’, novel·la cavalleresca anònima del segle XV en llengua catalana / Linguistic and Cultural Studies on ‘Curial e Güelfa’, an anonymous chivalresque romance in Catalan. 2 vols., Amsterdam/Philadelphia, John Benjamins.

2013 Joan Roís de Corella: context, obra i transmissió. Noves aportacions, Afers, 76.

2014 Joan Roís de Corella i el seu món, València, IAM.

Jordi Carbonell, L’obra de Joan Roís de Corella. The work of Joan Roís de Corella, Santa Barbara, Califòrnia, Publications of eHumanista / IEC / IVITRA.

2017 Jordi Carbonell, Elements d’història de la llengua catalana (amb estudi introductori) València, PUV, col. «Biblioteca Lingüística Catalana».

3. CAPÍTOLS DE LLIBRES

1977 «Una codificació policèntrica però convergent» (en col·laboració amb Manuel Sanchis Guarner, Jaume Pérez Montaner i Alfons Guirau), dins Congrés de Cultura Catalana. Àmbit de Llengua, València, Fundació Congrés de Cultura Catalana, pp. 1-8). [Reproduït en Saó, 64, 1983, pp. 20-21].

1984 «La dialèctica unitat/varietat en la història de la llengua catalana», dins Els Països Catalans: un debat obert, València, Eliseu Climent Editor, pp. 139-162.

«Manuel Sanchis Guarner: una vida al servei d’un poble», dins Alfons Llorenç (ed.), Manuel Sanchis Guarner. Retrats d’una vida, Paterna, J. M. Borja i I. Mora, pp. 19-26.

«Manuel Sanchis Guarner, historiador de la llengua», dins Emili Casanova (ed.), Estudis en memòria del professor Manuel Sanchis Guarner. Miscel·lània Sanchis Guarner, i, «Quaderns de Filologia», pp. XXVII-XXXV.

«El ‘Breviari d’Amor’ en llengua catalana», dins Emili Casanova (ed.), Estudis en memòria del professor Manuel Sanchis Guarner. Miscel·lània Sanchis Guarner, I, «Quaderns de Filologia», pp. 109-116.

1985 «Evocació d’una festa d’agermanament. Homenatge als neotrobadors catalans», dins Jocs Florals de Barcelona. Any CXXVI de la seva restauració. MCMLXXXIV, Barcelona, Ajuntament de Barcelona, pp. 57-66. [Reproduït en La Rella, 4, 1985, pp. 55-66.]

1985 «Sanchis Guarner per dins», dins Homenatge a Sanchis Guarner, València, GVA, Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, pp. 23-33.

1986 «La versió del ‘Breviari d’Amor’ en llengua catalana (ms. 253 de la Biblioteca Nacional de Madrid)», dins Actes du XVIIè Congrès International de Linguistique et Philologie Romanes (Aix-en-Provence, 1983), vol. 9, Critique et édition de textes, Aix-en-Provence, Publications de l’Université de Provence, pp. 165-180.

 

«La normalització toponímica al País Valencià», dins Actes del X Col·loqui General de la Societat d’Onomàstica, I d’Onomàstica Valenciana, València, UV i GVA, Conselleria d’Administració Pública, pp. 511-516. [Reproduït en Societat d’Onomàstica. Bulletí interior, XXIV, 1986, pp. 511-516.]

«La situació sociolingüística del català al País Valencià. Paral·lelismes amb el cas gallec», dins I Congresso Internacional da Língua Gale-go-Portuguesa na Galiza. Actas (Ourense, 1984), A Corunha, Associaçom Galega da Língua, pp. 149-159.

«La gènesi del secessionisme idiomàtic valencià», dins Rafael Alemany (ed.), La cultura valenciana ahir i avui, Alacant, UA / Ajuntament de Benidorm, pp. 117-133.

1987 «Laudatio academica de Germà Colón Domènech com a doctor honoris causa de la Universitat de València», dins Germà Colón, Problemes de la llengua a València i als seus voltants, València, UV, pp. III-VIII.

«La configuració lingüística del País Valencià després de la conquesta jaumina», dins Federico Corriente et alii, Las lenguas prevalencianas, Alacant, UA / Caja de Ahorros de Alicante y Murcia, pp. 81-91. [Edició revisada de la versió publicada a Segon Encontre d’Escriptors del Mediterrani. Literatura i societat, 1985, València, Ajuntament de València, pp. 114-127.]

«Martí de Viciana», dins Roberto Mesado (ed.), Burriana en su historia, I, Borriana, Ajuntament de Borriana, pp. 131-134.

«La literatura popularista al País Valencià durant la Decadència. El siglo XVII», dins Rafael Alemany (ed.), Estudis de literatura catalana al País Valencià, Alacant, Ajuntament de Benidorm / UA, pp. 55-74.

1988 «Vint-i-cinc anys de conflicte lingüístic al País Valencià (1962-1987)», dins Rafael Alemany (ed.), Els processos de normalització lingüística a l’Estat espanyol actual, Alacant, Ajuntament de Benidorm / UA, pp. 181–203.

1988 «Llengua literària i actitud política en Teodor Llorente. A propòsit de les “Cartes de soldat” i de “Pro Patria”», dins Homenatge a En Lluís Guarner, València, CVC/GVA, pp. 101-124. [Edició revisada en Caplletra, 4, primavera 1988, pp. 91-112, i en II Congresso Internacional da Língua Galego-Portuguesa. 1987. Actas (Santiago de Compostela-Ourense), La Corunya, Associaçom Galega da Língua, pp. 625-644.]

1989 «El siglo de oro de las letras valencianas», dins Historia del Pueblo Valenciano, i, València, Levante / Institució Valenciana d’Estudis i Investigació / Caja de Ahorros de Valencia, pp. 341-360.

«La llengua del Misteri d’Elx», dins G. Holtus, G. Lüdi, M. Metzeltin (eds.), La Corona de Aragón y las lenguas románicas / La Corona de d’Aragó i les llengües romàniques. Miscel·lània d’homenatge per a Germà Colon, Tübingen, Gunter Narr Verlang, pp. 75-89. [Reproduït en Joan Castaño i Gabriel Sansano (eds.), Història i crítica de la Festa d’Elx, Alacant, ua, pp. 127-142.]

«Llengua i literatura», dins Història del País Valencià, II, Barcelona, Edicions 62, pp. 379-424.

«La formació històrica del valencià», dins Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana, VIII, Àrea 7. Història de la Llengua, València, IFV, pp. 398-428.

1990 «Per un model de llengua en el pla fonètic», dins A. Ferrando (ed.), La llengua oral en els mitjans de comunicació. Actes de les Jornades sobre la Llengua Oral als Mitjans de Comunicació Valencians (València, 1987), València, IFV/UV, pp. 51-64.

1991 «Les perspectives de normalització lingüística del País Valencià», dins Joan Martí i Castell (ed.), Processos de normalització lingüística: l’extensió de l’ús social i la normativització, Barcelona, Columna, pp. 103-137.

1992 «Les cobles anònimes sobre els set salms penitencials», dins Mirades al voltant de Cristòfor, Picassent, Ajuntament de Picassent, pp. 43-47. [Reedició ampliada: «Nota a propòsit de les ‘Cobles sobre los Set Salams Penitencials’ (Ms. del convent de Sant Onofre, de València)», dins Estudis filològics en homenatge a la professora Maria Antònia Cano, Alacant, Departament de Filologia Catalana, 2014, pp. 115-122.]

«Manuel Sanchis Guarner, historiador de la llengua», dins A. Ferrando (ed.), Miscel·lània Sanchis Guarner, I, Montserrat, PAM, pp. 71-94. [Edició ampliada i revisada de l’article de 1984.]

1992 «Bibliografia de Manuel Sanchis Guarner», dins A. Ferrando (ed.), Miscel·lània Sanchis Guarner, I, Montserrat, PAM, pp. 11-30.

«Noves dades sobre el “Breviari d’Amor” en llengua catalana», dins A. Ferrando (ed.), Miscel·lània Sanchis Guarner, I, Montserrat, PAM, pp. 47-71. [Versió revisada i ampliada de l’article publicat en la primera edició de la susdita Miscel·lània, de 1984.]

«El català nord-occidental i la proposta d’estàndard oral de l’IEC», dins Jornades de la Secció Filològica de l’IEC a Lleida (1 i 2 de juny, 1991), Barcelona/Lleida, IEC/IEI, pp. 63-70.

«El “Regiment curatiu y preservatiu de pestilència”, de Lluís Alcanyís», dins Bibliofilia Antigua (Estudios bibliográficos), 1 (1992), amb edició facsímil. València, Vicent García Editores, pp. 119-137. [Versió revisada, en català, en A Sol Post. Estudis de llengua i literatura, 3, Alcoi, Marfil, Col·lecció Universitas, 5, 1995, pp. 95-114].

«La Omelia sobre el psalm del ‘Miserere mei, Deus’, de Narcís Vinyoles», dins Bibliofilia Antigua (Estudios bibliográficos), 1, amb edició facsímil, València, Vicent García Editores, pp. 53-74. [Versió revisada: «L’Omelia sobre lo psalm del ‘Miserere mei, Deus’ de Narcís Vinyoles», dins M. À. Pradilla (ed.), Sapientiae liberi libertati sapientes. Miscel·lània d’homenatge a Joan Martí i Castell, vol. I, Tarragona, URV, 2016, pp. 69-91.]

1993 «Del “Tiran” de 1460-64 al “Tirant” de 1490», dins Actes del Novè Colloqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, vol. II, Montserrat, PAM, pp. 25-68. [Versió espanyola, sense apèndix, dins Juan Paredes, Enrique Nogueras i Lourdes Sánchez (eds.), Estudios sobre el «Tirant lo Blanc», Granada, Universidad de Granada, 1995, pp. 75-109.]

«La trajectòria universitària de Joan Fuster», dins Fuster entre nosaltres (València, GVA, pp. 205-211.

«L’ideal idiomàtic de Joan Fuster», dins Joan Fuster: dies i treballs, València, GVA, pp. 57-80. [Reproduït, en versió ampliada, dins Estudis de llengua i literatura catalanes, XXX. Miscel·lània Germà Colón, vol. 3, Montserrat, PAM, 1995, pp. 175-188.]

«La Omelia sobre lo psalm ‘De profundis’, de Jeroni Fuster», dins Miscel·lània Joan Fuster VI, Montserrat, PAM, pp. 79-106. [Versió castellana amb edició facsímil dins Bibliofilia Antigua (Estudios bibliográficos), 1 (1992), València, Vicent García Editores, pp. 37-52.]